”Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti”, espanjanopettaja Heidi Rytkönen sanoo. Kuva: Rami Marjamäki
”Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti”, espanjanopettaja Heidi Rytkönen sanoo. Kuva: Rami Marjamäki

Espanjanopettaja Heidi Rytkönen, 37, tekee töitä kuudelle eri työnantajalle. Hän palasi töihin kesken äitiysloman, koska pelkäsi menettävänsä työnsä. Nyt ahdistusta aiheuttavat pätkätyöläisen epäselvät kiky-tunnit. –Tunnen oloni turvattomaksi.

Tamperelainen Heidi Rytkönen, 37, on työskennellyt espanjanopettajana 12 vuotta pätkätyösopimuksilla. Parhaillaan hän opettaa espanjaa kuudessa eri oppilaitoksessa sekä koululaisille että aikuisille. Heidi kertoo allekirjoittaneensa uransa aikana vuosittain 2–8 työsopimusta tai työhönottopäätöstä: yhteensä niitä on siis kertynyt suunnilleen 50.

– Tunnen oloni turvattomaksi, koska asemani on niin epämääräinen. Minulta puuttuvat kaikki vakituisen työn perusetuudet työterveydestä alkaen, Heidi kertoo.

Heidin pitää sitoutua kansalaisopistojen kurssivetäjäksi puoli vuotta etukäteen ilman varmuutta siitä, järjestetäänkö kurssit. Maaliskuun lopussa hänellä on oltava valmiina syyskuussa alkavien kurssien sisällöt. Jos ilmoittautujia ei tule tarpeeksi, kurssi saatetaan perua vain viikkoa tai kahta aiemmin kuin sen piti alkaa. Peruutetusta työstä ei makseta Heidille mitään.

Lisäksi kurssit – ja siten myös työsopimukset – ovat hyvin lyhyitä, sillä aikuisopistojen kurssit kestävät yleensä syyskuusta marraskuun lopulle. Sen jälkeen Heidi joutuu taas jännittämään, tuleeko tammikuussa alkavalle kurssille tarpeeksi ilmoittautumisia. Kesät hän elää työttömyyskorvauksilla.

– Olen huolestunut siitä, miten minä ja muut pätkätyöläiset jaksamme tätä loputonta epävarmuutta. Rakastan työtäni ja oppilaani ovat aivan ihania, mutta inhoan systeemiä työni ympärillä. Haluaisin, että työni arvostus näkyisi yhteiskunnallisesti.

Sekavat kiky-tunnit

Pätkätyöt ovat tutkitusti naisvaltaisten alojen ilmiö. Akavan vuonna 2013 teettämästä kyselystä selviää, että joka kolmas korkeakoulutettu alle 35-vuotias nainen työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Tutkimuksen mukaan alle vuoden mittaiset työsopimukset ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä. Todennäköisin pätkätyöntekijä on siis Heidin tapaan korkeakoulutettu nainen.

Heidi hermostui entisestään omaan tilanteeseensa, kun hän sai eräältä työnantajaltaan ohjeet kilpailukyky- eli kiky-tuntisopimuksesta. Kirjallisen ohjeen mukaan hänen pitäisi sopia kiky-tunneista tapaamalla kasvokkain niistä vastaavan opettajan kanssa ja raportoida jokaisen kiky-tunnin sisällöstä erikseen. Heidi matkustaa jo valmiiksi useiden työpaikkojen välillä, ja nyt hänen pitää matkustaa erikseen vielä kiky-tuntitapaamisiinkin.

”Miksi meiltä, joille ei ole tarjolla pysyviä töitä muutenkaan, vaaditaan vielä ylimääräistä työtä?”

Toistaiseksi kaksi Heidin työnantajaa on toimittanut hänelle kiky-ohjeet, mutta nyt Heidi pelkää, että jokainen kuudesta työnantajasta alkaa vaatia häneltä kiky-tunteja.

– Hallituksen politiikan ei pitäisi rangaista siitä, että opettaja etsii työtä useista paikoista. Kikyn kautta hallitus mahdollistaa sen, että yliväsyneistä, työnsä puolesta huolissaan olevista pätkätyöläisistä puristetaan viimeisetkin rippeet irti. Miksi meiltä, joille ei ole tarjolla pysyviä töitä muutenkaan, vaaditaan vielä ylimääräistä työtä? Tätä menoa minulta loppuvat vuorokaudesta tunnit, Heidi ihmettelee.

Työnantajat soveltavat sääntöjä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan työnantaja on toiminut Heidin tapauksessa väärin.

– Jos työntekijällä on useita työpaikkoja, työnantajien pitäisi sopia keskenään, miten kiky-tunnit jaetaan. Nyt ongelma on, että työnantajat tekevät kiky-ohjeistuksista omia johtopäätöksiään eivätkä koordinoi toimintaansa, mikä voi johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin. Kannattaa olla yhteyksissä liittoon, jotta voimme puuttua väärinkäytöksiin, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen sanoo.

Heidi kertookin olleensa omasta tilanteestaan yhteyksissä pääluottamusmieheen ja liittoon, mutta hänen mukaansa liitosta on sanottu, että kyseessä on marginaalitilanne.

”Haluaisin ajaa oikeuksiamme, mutta olen aamusta iltaan töissä.”

– Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä pätkätöitä tekeviä tuntiopettajia on olemassa. Jäseninä ei kuulemma ole tarpeeksi ihmisiä, jotka toisivat asiaa esille. Haluaisin ajaa oikeuksiamme itse, mutta miten voisin osallistua toimikunnan kokouksiin, kun olen aamusta iltaan töissä? Heidi huomauttaa.

OAJ:n mukaan he auttavat jäseniään aina, kun heihin otetaan yhteyttä.

– On totta, että joissakin erityislaatuisissa työsuhteissa sopimukset saattavat olla teknisesti hankalasti sovellettavissa. Ne pitää selvittää tapauskohtaisesti. Meillä on kyllä tiedossa, että pätkätöitä tekeviä opettajia on, ja yritämme löytää siihen ratkaisuja, neuvottelupäällikkö toteaa.

Opettajien kiky-tunnit ovat silti ongelma myös liiton mielestä, koska opettajien työaikajärjestelmä on erilainen kuin monessa muussa ammatissa. 

– Opettajien kiky-tunneista on pitänyt sopia erilliset toimintamenettelyt sekä valtion, kuntien että yksityisen sektorin kanssa. 24 työtunnin lisäämiseen on kulunut kohtuuttomasti aikaa niin keskus- kuin paikallistasolla. Se ei ole tehokasta, vaan turhauttavaa, Pekka Pankkonen huomauttaa.

Kesken perhevapaan töihin

Heidi Rytkönen kohtasi ongelmia myös silloin, kun hän jäi vuonna 2014 äitiyslomalle. Hänellä ei ollut voimassaolevaa työsopimusta, mutta Heidin mukaan työnantajan kanssa oli suullisesti sovittu vuoden äitiyslomasta. Heidi kertoo, että kesken perhevapaiden hänelle ilmoitettiin, että hänen on tultava takaisin töihin tai hänen paikkansa annetaan muille.

”En uskaltanut uhmata työnantajaa, vaan palasin töihin vauvan ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen.”

– En uskaltanut uhmata työnantajaa, vaan palasin töihin vauvan ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen. Lastenhoitajaksi sain anopin. Olisin halunnut olla kotona, mutta koin, ettei sitä vaihtoehtoa ollut.

Heidin mielestä nykyinen työelämään liittyvä lainsäädäntö on vanhentunut ja että hänen heikkoa asemaansa heikennetään vielä entisestään. Hänkin on näkökulmasta riippuen samaan aikaan työtön ja opettaja.

– Kuka tätä työtä enää haluaa tehdä, jos vielä huonommaksi menee? Silpputyölle pitäisi saada ihan uudenlaisia toteuttamistapoja. Tarvitaan kokonaan uusia ajatusmalleja siitä, mitä nykyajan työ on. Mielikuvamme työelämästä on jumissa menneillä vuosikymmenillä. Meidän pitäisi uskaltaa puhua yhdessä parannusten puolesta.

Oletko törmännyt ammatissasi epäreiluun pätkätyökohteluun? Kerro kokemuksistasi kommenteissa.

Vierailija

50 työsopimusta ja 12 vuotta pätkätöitä tehnyt Heidi: ”Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä on olemassa”

RowanBerry kirjoitti: Eikö tuossa tilanteessa, jossa tekee töitä yhtä aikaa useille työnantajille, voisi harkita ryhtyvänsä yksityisyrittäjäksi? Toiminimellä laskuttaisi tehdyt tunnit toimeksiantajiltaan ja kaikilla olisi helpompaa. Ja mitenkäs kesät pysyy hengissä? Työttömyys ja yrittäjyys ei taida sopia saman otsikon alle. Jos pyytää opetuksesta sen verran suurempaa tuntihintaa, että saisi kesäksikin säästettyä, taitaa jäädä ilma töitä.
Lue kommentti
Vierailija

50 työsopimusta ja 12 vuotta pätkätöitä tehnyt Heidi: ”Liittokaan ei tunnu uskovan, että meitä on olemassa”

Muuten kyllä, mutta se ei käy työnantajille. Itselläni samaa takana nyt noin 15 vuotta, työsopimuksia alakanttiin arvioituna olen allekirjoittanut n. 100. Vielä kertaakaan en ole ollut palkallisella lomalla tai ollut työterveyden piirissä. Rakastan työtäni opettajana mutta toivoisin, että minulla olisi samanlaiset työolosuhteet kuin muillakin kun kuitenkin opetustyötä teen viikossa enemmän kuin keskimäärin esim. lukion opettaja.
Lue kommentti

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20