Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock
Luopumalla somesta et jää mistään paitsi. Kuva: Shutterstock

Jos sosiaalinen media ahdistaa tai uuvuttaa, lopullisten hyvästien vaihtoehtona voi kokeilla suursiivousta.

Mitä sinne sosiaaliseen mediaan taas arjestaan postaisi? Mikä olisi nokkelaa ja tyylikästä ja hauskaa ja antaisi omasta elämästä tarpeeksi realistisen mutta silti ihailtavan kuvan? Mitä seuraajat postauksistani ajattelevat? Esitänkö somessa omaa elämääni ja miksi niin teen?

Puolet suomalaisista on Facebookissa, mutta yhä useampia sosiaalinen media myös kyllästyttää niin paljon, että he miettivät sen käytön lopettamista.

Mediapersoona Jenni Pääskysaari kertoi Yle Puheen haastattelussa kokeilleensa elämää ilman somea.

– Olin kymmenen vuotta todella aktiivinen somen käyttäjä. Viime syksynä aloin huomata, että sieltä tulee elämääni enemmän negatiivista kuin positiivista, Pääskysaari sanoi Tuija Pehkosen ohjelmassa.

Kirjailija Juha Itkonen taas kuvaili Annassa, kuinka sosiaalinen media turhauttaa häntä.

– Minua ärsyttää sosiaalinen media ja siellä käytävä keskustelu. Tai oikeastaan se, että osallistun itsekin siihen. Olen menettämässä uskoni siihen, että keskustelut ruokkisivat mitään järjellistä hyvää tai että meidän olisi mahdollista päästä koskaan mistään yhteisymmärrykseen.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kolumnisti Ronja Salmi kirjoitti, kuinka etenkin nuoret ovat kyllästyneet sosiaalisen median tapaan ”jakaa koko ajan kaikki kaikkien kanssa” eikä henkilökohtaisten asioiden toitottaminen koko seuraajajoukolle ole enää lainkaan coolia.

Katri Lietsala, sosiaalisen median tutkija ja IT-alan yrittäjä jäädytti Facebook-tilinsä kolme vuotta sitten.

– Facebook ei tuonut lisäarvoa niin paljon kuin käytin siihen aikaa. Olin Facebookissa jossain vaiheessa päivittäin, joskus useita tunteja. Sitten aloin miettiä, onko siinä mitään järkeä, olenko sen ansiosta yhtään rennompi, fiksumpi tai onnellisempi. Olin jämähtänyt rutiiniin, jonka vuoksi jätin tekemättä asioita, joiden ansiosta elämänlaatuni paranisi.

Kuplat häiritsevät

Kun vielä muutama vuosi sitten someen saatettiin kyllästyä siksi, että siellä jaettua sisältöä pidettiin epäkiinnostavana ja tyhjänpäiväisenä ja siihen kulutettu aika tuntui siksi kuluvan hukkaan, nyt monet ahdistuvat somekeskusteluista, joita someraivoksikin kutsutaan.

Keskusteleminen sosiaalisessa mediassa on vaikeaa, koska kaikenlainen ei-kasvokkain tapahtuva viestintä on aina hankalampaa kuin keskusteleminen ihmisen kanssa livenä.

– Tietokonevälitteistä viestintää on tutkittu 1970-luvulta asti ja on huomattu, että siinä ollaan kärjekkäämpiä ja aggressiot leimahtavat helpommin, sanoo yliopistonlehtori Janne Matikainen Helsingin yliopiston viestinnän laitokselta.

Lietsalaa häiritsivät myös somen ”kuplat”. Kuplilla viitataan siihen, että ihminen näkee sosiaalisessa mediassa vain itsensä kanssa samanmielisten ja samankaltaisten ihmisten jakamaa, yhä yksipuolisempaa sisältöä, mikä voi vaikuttaa kaventavasti niin maailmankuvaan kuin käsityksiin muista ihmisistä.

– Mitä enemmän seuraa vaikkapa crossfit- ja fitness-harrastajia, alkaa uskoa, että kaikki vain treenaavat koko ajan. Kun haluaa kuulua samaan joukkoon, alkaa toistaa omissa kuvissaan ja päivityksissään samoja sisältöjä. Näin yhteisö vahvistaa mielikuvaa elämästä, jota ei sellaisenaan ole ehkä kenelläkään edes olemassa, Lietsala sanoo.

Liikaa stressiä postauksista

Somessa rasittaa myös profiilityö, jota jokainen tekee siellä tiedostamattaan tai tiedostaen.

Se on sosiaalipsykologian tohtorin Suvi Uskin kehittämä termi, joka tarkoittaa, että julkaisuja ja päivityksiä suunnitellaan etukäteen, niitä poistetaan, niiden sisältöä murehditaan ja joitain asioita tehdään ihan vain siksi, että niistä saataisiin päivitys.

– Silloin elämä voi alkaa pyöriä aika raskaalla tavalla somen ympärillä. Tavoittelemme aitoutta, mutta päädymme esittämään itseämme, sanoo sosiaalisen median asiantuntija, yrittäjä Johanna Janhonen.

– Ihmisellä on yleensä elämässään erilaisia rooleja, kuten vaikkapa äitiys kotona, asiantuntijuus työpaikalla ja harrastaja vapaa-ajalla. Facebookissa puhutaan kaikille samaan aikaan ja nämä identiteetit sekoittuvat. Siitä voi syntyä ristiriitoja, Janhonen sanoo.

Some-esittäminen rasittaa itseä ja ärsyttää muita.

– Voisi kuvitella, että profiilityön tyyppinen toiminta karkottaa erityisesti suomalaisia, arvelee Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Vaikka somessa on niin paljon kaikenlaista ärsyttävää, tilastojen perusteella sosiaalisen median käyttö ei ole hiipumassa, sanoo Matikainen. Päinvastoin.

– Kyllä some on tullut jäädäkseen. Uskon, että viiden vuoden päästä Facebook on yhä suosittu.

Matikainen muistuttaa, että siellä on paljon hyvääkin.

– Kuulun itse esimerkiksi Rumpalit-ryhmään, jossa on hyvää keskustelua ja toisia harrastajia tuetaan hienolla tavalla.

Vaikka somen kuplat ärsyttäisivät, ihminen elää tietynlaisessa ”kuplassa” myös sosiaalisen median ulkopuolella eli pyörii samojen asioiden ja ihmisten ympärillä ja seuraa lähinnä itseään kiinnostavia asioita ja ihmisiä.

Matikainen muistuttaa, että aina kun vaaditaan internetistä jollakin tavalla parempaa, jokainen nettiä käyttävä on siitä myös itse vastuussa

Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould
Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould

1. Karsi Facebookista ärsyttävät

Johanna Janhonen kehottaa karsimaan Facebookista niitä ihmisiä ja päivityksiä, jotka ärsyttävät, ja jakamaan siellä vain niitä asioita, jotka todella itselle tuntuvat luontevilta.

– En ole koskaan itse kyllästynyt someen, mutta saatan kyllästyä tiettyyn välineeseen. Silloin kannattaa miettiä, mikä palvelu itselle sopii. Ei kaikkien tarvitse olla Facebookissa.

2. Lisää seurattavia Instagramissa

Someasiantuntija Katri Lietsala neuvoo tarkastelemaan omaa sosiaalisen median käyttöään aika ajoin kriittisesti, varsinkin jos siinä tuntuu olevan jotakin häiritsevää.

– Tarkastele silloin tällöin, ketä seuraat esimerkiksi Instagramissa. Käy läpi, kannattaisiko oman tyytyväisyyden vuoksi seurata myös muunlaista sisältöä kuin niitä tilejä, jotka olet valinnut tähän mennessä. Omia uskomuksiaan on hyvä tuulettaa ja seurata muitakin kuin itsensä kanssa samaa mieltä olevia, samanlaisia ihmisiä.

Somessa et voi muuttaa muita, ainoastaan oman käyttäytymisesi.

– Anna ihmisten olla sellaisia kuin he ovat. Ei heitä tarvitse seurata, jos he ärsyttävät. Kannattaa myös ohittaa räyhä-keskustelut, jotka pyörivät ympyrää. Älykäskään kommentti ei muuta lopputulosta näissä.

3. Kokeile uutta some-appia

Lietsala käyttää Facebookia vielä lentopalloharrastusryhmänsä kanssa, koska ryhmän muut jäsenet ovat Facebookissa. Itse Lietsala on siirtynyt käyttämään lähinnä Snapchatia. Sen erottavin ominaisuus muihin somepalveluihin on, etteivät siellä lähetetyt viestit jää minnekään talteen vaan katoavat hetken kuluttua.

4. Jos lähdet, et missaa mitään

Ylen haastattelussa Jenni Pääskysaari sanoi, että pelkäsi jäävänsä paitsi tärkeistä uutisista, tapahtumista ja mielenkiintoisista keskusteluista, kun lopetti Facebookin ja Twitterin käytön. Puolen vuoden lakko on kumonnut epäilyt.

Katri Lietsala muistuttaa, että luopumalla somesta ei jää mistään paitsi – jos on alunperin itsekin jo aktiivinen ja tekevä ihminen. Jos taas somen ulkopuolisessa elämässä ei ole menoa ja meininkiä, elämä voi tuntua tyhjemmältä ilman somea.

– Jos on itse passiivinen henkilö, jonka someverkosto esimerkiksi keskustelee aktiivisesti ja tekee monipuolisia asioita, se voi köyhdyttää elämää.

 

Fakta_Otsikko tag

Fakta_Alku Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummyteksti 100 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekst 200 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä.

Tässä on dummyteksti 300 Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekstiä merkkimäärillä. Tässä on dummytekst n. 400 merkkiä.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Hienosäätö arkirutiineihisi olisi paikallaan. Ota esille asiat, joihin et ole tyytyväinen. On aika laatia kauaskantoisia suunnitelmia.

 

NEITSYT

Älä lipsu liiallisuuksiin. Janoat muutoksia, mutta rajansa kaikella. Saatat joutua katumaan turhan radikaalia päätöstäsi lähitulevaisuudessa.

 

VAAKA

Avaudu ja kerro toiveistasi. Kukaan ei näe kuoresi alle, ellet rohkaistu puhumaan. Valitse positiivinen asenne ja ylläty iloisesti seurauksista.

 

SKORPIONI

Tunteesi risteilevät laidasta laitaan tänään. Vältä keskustelunaiheita, jotka ovat sinulle automaattisia sytykkeitä. Nyt ei ole hyvä hetki yhteenotoille.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avaa silmäsi. Hankkiudu sinua eteenpäin potkivien ihmisten seuraan ja kulje saamasi energian mukana. Muutokset ovat tervetulleita.

 

KAURIS        

Haluat nähdä muutoksia, eikä kärsivällisyytesi ole huipussaan. Pidä budjettiasi silmällä. Muista myös kysellä lähipiirisi mielipiteitä ennen suuren päätöksen tekemistä.

 

VESIMIES

Ihmissuhteet kiilaavat tärkeysjärjestyksessä nyt kaiken muun edelle. Ole valmis tekemään kompromisseja ollaksesi rakkaalle ihmiselle mieliksi.

 

KALAT

Varaa päivästä aikaa itsellesi. On aika miettiä, mitä todella tarvitset. Luova ja rentouttava puuhastelu on parasta, mitä voit nyt keksiä.

 

OINAS

Suunnitelmiisi ilmaantuu yllätyskäänteitä, joista saat lisäintoa. Inspiroidut nyt nopeasti. Pidä varasi, sillä päivä voi sisältää pieniä tapaturmia.

 

HÄRKÄ

Älä hyppää mukaan mihin tahansa seikkailuun vain jännityksen toivossa. Pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi. Tee fiksuja, hyvinvointiasi edistäviä päätöksiä.

 

KAKSONEN

On aika kääriä hihat ja tehdä jotain kodin ilmapiirille. Uudistukset ja suora puhe ovat paikallaan. Tärkeintä on, ettet lykkää mitään tuonnemmaksi.

 

RAPU

Älä kiirehdi raha-asioissa. Nyt kannattaa miettiä tarkkaan, onko sinulla varaa lainata kaverille. Ensivaikutelmat voivat pettää.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.