Kun opettelet painamaan mieleesi yksityiskohtia jo hereillä ollessasi, unetkin muistuvat mieleesi paremmin.

Herätessä se tuntuu niin itsestään selvältä: ohhoh mikä uni, tämän muistan varmasti. Mutta puoli tuntia myöhemmin: poissa, kadonnut, ei pienintäkään muistikuvaa siitä, mitä unessa tapahtui. Ja harmittaahan se.

Onneksi Medical Daily on listannut kolme vinkkiä, miten omat unensa voi oppia muistamaan paremmin. Varoitus: se vaatii aikaa ja vaivaa.

1. Herää ennen herätyskelloa

Unet muistaa helpommin, jos ehdit herätä luonnollisesti, ilman herätyskelloa. Herätyskello kun saattaa pärähtää soimaan juuri kesken REM-univaiheen, jolloin ihminen näkee suurimman osan unistaan. Kellon aiheuttama sokkiherätys on omiaan pyyhkimään unen yksityiskohdat pois mielestä.

2. Kirjaa unesi ylös

Pidä muistivihkoa sängyn vieressä, ja kirjaa siihen ylös unesi heti kun heräät, myös keskellä yötä. Kirjaa unet ylös niin yksityiskohtaisesti, kun ehdit ja jaksat. Näin koulutat aivojasi tarkkailemaan ja muistamaan uniasi entistä paremmin.

3. Kokeile ikkunaharjoitusta

Todellinen unifani voi treenata öitä varten jo päivällä. Katso ulos ikkunasta viiden minuutin ajan. Tarkkaile kaikkea mitä näet ja koeta painaa näkemäsi asiat (esineet, ihmiset, eläimet, värit, liikkeet…) mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Viiden minuutin jälkeen kirjaa paperille kaikki, mitä muistat näkemästäsi. Harjoitus treenaa aivojasi poimimaan ja muistamaan yksityiskohtia, mikä auttaa unienkin muistamisessa.

Lähde: Medical Daily

Identiteettivarkauksien tekeminen on muuttunut yhä helpommaksi. Miten valeprofiilin voi estää, huomata ja tuhota? Selvitimme. 

Monet jakavat nykyään varsin vapaamielisesti tietojaan verkossa – ja siihen onkeen moni väärinkäyttäjä tarttuukin ilolla. Viime aikoina Facebook-käyttäjät ovat havahtuneet esimerkiksi siihen, että heidän profiilejaan kopioidaan.

”Jotkut ovat keksineet uuden tempun FB:ssä. He kopioivat kuvasi, nimesi ja luovat uuden FB-tilin. Sitten he pyytävät ystäviäsi vahvistamaan kaveripyyntösi. Ystäväsi luulevat sinun olevan tämän takana ja hyväksyvät pyynnön. Siitä hetkestä lähtien uuden tilin luojat voivat sanoa ja julkaista mitä haluavat sinun nimelläsi”, eräs Facebook-käyttäjä kirjoittaa seinällään.

Profiilin kopiosta voidaan lähetellä esimerkiksi loukkaavia viestejä tai linkkejä sivustoille, joilla on epämääräistä sisältöä.

Viime vuonna MTV Uutiset sai tietoonsa monia vastaavia tapauksia. MTV:n haastatteleman tietoturva-asiantuntijan Petteri Järvisen mukaan joskus valeprofiilien avulla voidaan ohjata kävijöitä esimerkiksi väärennettyihin verkkokauppoihin, joiden avulla yritetään saada käsiin ihmisten luottokorttinumeroita ja henkilötietoja. Usein kyseessä on myös puhdas kiusanteko.

Mutta voiko valeprofiilit jotenkin estää?

Käyttäjän nimen ja profiilikuvan käyttöä on melko hankala estää. Sen sijaan kaveritietojen hyväksikäyttämisen voi estää helpostikin sillä, että muokkaa yksityisyysasetuksiaan.

Kaverilista kannattaa ehdottomasti napauttaa salaiseksi. Silloin valeprofiilin tekijä ei pääse häiriköimään ainakaan käyttäjän tuttuja.

Mistä voi saada selville, että oma tili on kopioitu?

Ensimmäinen epäilyttävä merkki on usein se, että Facebook-kaverit saavat uusia kaveripyyntöjä käyttäjältä. Kannattaa siis kysyä tutuiltaan, ovatko he saaneet uutta pyyntöä tai epäilyttäviä viestejä jossain vaiheessa.

Myös Googlen kuvahakutoiminto voi paljastaa huijarin. Sen avulla voi päästä jyvälle, onko omaa profiilikuvaa mahdollisesti käytetty jossain päin verkkoa luvatta. Tämä ei kuitenkaan ole aukoton keino. Googlen kuvahaku ei pääse automaattisesti käsiksi kaikkiin Facebook-kuviin.

Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa, että tili on kopioitu?

Vuodesta 2015 alkaen feikkiprofiilit ovat olleet laittomia. Aiemmin valeprofiili täytti rikoksen tunnusmerkit vasta silloin, kun tapaukseen liittyi kunnianloukkaus.

Koska verkossa tehty identiteettivarkaus on rikollista toimintaa, valeprofiilista voi tehdä rikosilmoituksen.

Tietenkin yksityishenkilölle on tärkeintä, että valeprofiilin saa mahdollisimman nopeasti pois toiminnasta. Silloin kannattaa kääntyä suoraan Facebookin puoleen, eli ilmiantaa profiili.

– Edelleen parhaimpana mahdollisuutena säilyy se, että asianomainen itse ilmoittaa omalla oikealla profiilillaan asiasta ylläpitoon, jolloin väärä profiili usein poistuu parhaiten, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoi Ylelle lakimuutoksen aikaan.

Kirjailija-kolumnisti lopettaa radiojuontajan hommat perjantaina. Erityisesti Anna jää ikävöimään kollegaansa Kimmo Vehviläistä.

Anna Perho, 46, on juontanut Radio Aallon Dynastia-aamuohjelmaa jo viisi ja puoli vuotta.

Kaikkea kuitenkin aikansa: tänä perjantaina koittaa hänen viimeinen päivänsä radiossa.

Juontaja kertoo Me Naisille pallotelleensa lopettamispäätöstä jo vuodenvaihteesta asti. Hän ilmoitti irtisanoutumisestaan ensimmäistä kertaa kuukausi sitten Radiogaalassa.

– Ihan itse tajusin lähteä, en saanut potkuja, Anna kertoo.

Mistä päätös kumpusi? Uusista uratuulista tietenkin. Anna kertoo aikovansa panostaa entistä enemmän työhönsä ratkaisukeskeisenä valmentajana. Hän on koko ajan tehnyt muita töitä radiojuontamisen ohella.

”Sosiaalisen elämän kaipuu oli yksi osatekijä päätöksessäni, samoin kuin perheaika.”

– Vaikka radion tekeminen on edelleen hauskaa, kaiken muun ohella alkoi tuntua siltä, etteivät vuorokauden tunnit enää riitä kaikkeen siihen, mitä haluan tehdä.

Aikaiset herätykset eivät olleet kuitenkaan sinänsä ongelma.

–  Alkushokin jälkeen olen oppinut arvostamaan aikaisia aamuja. Kello viiden herätys tarkoittaa kuitenkin aikaista nukkumaanmenoa, mikä on rajoittanut sosiaalista elämää. Sen kaipuu oli yksi osatekijä päätöksessäni samoin kuin perheaika. Lapseni ovat aikuisuuden kynnyksellä, mutta tarvitsevat edelleen aikaa ja huolenpitoa.

Iki-ihana Kimmo

Aamuohjelmaa tehdessään Anna on ollut tiiviissä yhteistyössä juontaja Kimmo Vehviläisen kanssa. Miltä Kimmosta luopuminen tuntuu?

– Oudolta. Yhteisessä lähetyksessä hitsaudutaan hiljalleen vanhaksi aviopariksi – sellaiseksi, joka tuntee toisen hyvät ja huonot puolet kuin omat taskunsa. Eli kyllä tässä varmasti jonkinlaista haamusärkyä aiheutuu.

– En ihmettele, että monista aamujuontajista on tullut pariskuntia. Me ohitimme Kimmon kanssa pariutumisen ja siirryimme suoraan vaiheeseen, jossa voi antaa pahaa silmää, kun toinen yskäisee ärsyttävästi.

”En ihmettele, että monista aamujuontajista on tullut pariskuntia.”

Parasta Kimmossa on Annan mielestä leppoisa elämänasenne.

– Kimmon lempisitaatteja on ”ei se mitään.” Se on armollista ja kuvastaa hänessä arvostamaani piirrettä, äärimmäistä lojaliteettia toisia kohtaan. Ja tietenkin hän on radion rautainen ammattilainen. Minun pärjäämiseni radiossa on nojannut pitkälti siihen, että on kaveri joka ei koskaan jätä tyhjän päälle, Anna kertoo. 

– Harvan ihmisen kanssa olen myöskään nauranut yhtä paljon ennen kello seitsemää aamulla. Sellainen työkaveruus on sanoinkuvaamattoman hienoa, ja sitä tulen varmasti myös eniten kaipaamaan.

Anna Perho ja kollega Kimmo Vehviläinen viime kesänä Radio Aallon -konserttissa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Anna Perho ja kollega Kimmo Vehviläinen viime kesänä Radio Aallon -konserttissa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Niin hyvää kuin pahaa

Viiden ja puolen vuoden aikana Anna, Kimmo ja Dynastia ovat saaneet paljon ristiriitaista palautetta. Annan mielestä se on ennen kaikkea mahtavaa.

– On hienoa onnistua herättämään reaktioita. Siksi kiukkuisetkin palautteet ovat aina tervetulleita.

Myös kovia kommentteja on tullut. Negatiiviseen palautteeseen toimituksessa on kuitenkin aina suhtauduttu huumorilla.

– Toimituksen entisissä tiloissa oli tussitaulu, jolle merkkasimme aina, kun kuuntelija kertoi lopettaneensa kuuntelemisen. Minua on epäilty muun muassa Saatanan lähettilääksi. Mieleen on myös jäänyt pitkä henkilöanalyysi, jossa todettiin, että yritän peittää huonoa itsetuntoa pelaamalla golfia ja haukkumalla miestäni radiossa, Anna naurahtaa.

”Toimituksen entisissä tiloissa oli tussitaulu, jolle merkkasimme aina, kun kuuntelija kertoi lopettaneensa kuuntelemisen.”

Kaikista mieleenpainuvimman positiivisen palautteen Anna kertoo saaneensa silloin, kun Dynastian juontajat yllätettiin SuomiLOVE-jaksossa.

– Ohjelmassa kuuntelijamme Taru kertoi itsetuhoisista ajatuksista, joita hän oli hautonut pitkään. Työskennellessään hautausmaan työtekijänä hän oli alkanut kuunnella meidän ohjelmaa, ja hän kertoi lykänneensä ratkaisuaan koska halusi kuulla vielä seuraavankin aamun läpät. Hänen toipumisensa lähti siitä liikkeelle.

Anna kertoo miettineensä usein sitä, miksei viihteen tekemisen sijaan ole esimerkiksi lääkäri tai vakava journalisti.

– Tarun tarina muistutti siitä, että kepeydellä ja hauskuudellakin voi olla ratkaisevan iso merkitys jonkun elämässä. Hetki oli ehdottomasti koko urani kohokohtia.

Pikkuisen Paulo Coelho

Vaikka päätös tuntuu oikealta, viimeinen viikko Dynastiassa on ollut täynnä haikeutta.

– Yleensähän asiat tuntuvat parhailta ja hauskimmilta juuri ennen kuin ne loppuvat. Olen ajatellut, että miksi ihmeessä lopetan ja että tämä on hauskinta työtä ikinä, vain ääliö lopettaa.

”Viihdyn muutostilanteissa ja olen parhaimmillani tilanteissa, joissa joutuu tekemään jotain melkein liian vaikeaa.”

– Esimieheni sanoi minulle tänään, että mieti, tulevaisuudessa joudut tekemään joidenkin vieraiden ihmisen kanssa töitä. Se osui. Monet radiolaiset on ystäviäni myös siviilissä, joten minulla on ollut etuoikeus käydä kavereiden kanssa töissä.

Samaan aikaan Anna on kuitenkin varma, että irtisanoutumispäätös on täysin oikea.

– Tulevaisuus tuntuu jännittävältä, enimmikseen hyvällä tavalla. Viihdyn muutostilanteissa ja olen parhaimmillani tilanteissa, joissa joutuu tekemään jotain melkein liian vaikeaa. Minulle kehittyminen merkitsee onnellisuutta. Jos putoan, olisi kiva pudota korkealta.

Näyttelijä Kalle Lamberg lähtee kesällä kihlattunsa kanssa kuukaudeksi Los Angelesiin. Häät koittavat syksyllä.

Näyttelijä Kalle Lamberg avioituu tulevana syksynä Maria-rakkaansa kanssa. Pariskunta kihlautui lokakuussa Espanjassa vajaan viiden vuoden seurustelun jälkeen.

– Tapasimme aikoinamme laivalla. Hän jäi mieleeni ja aloimme Facebook-kavereiksi. Siitä alkoi kolmen kuukauden kivitys minun puoleltani, eli käytin väsytystaktiikkaa, kunnes sain hänet hurmattua, Kalle paljasti Elisa Viihteen uuden Pää edellä -sarjan lanseeraustilaisuudessa tiistaina.

Hääjärjestelyt ovat Kallen mukaan jo hyvällä mallilla.

– Kaikki on hyvin, kunhan pysyttelen taka-alalla. Eihän minulla ole mitään sanottavaa mihinkään.

Morsiamen vastatessa suurista linjoista jää Kallen vastuulle kaksi asiaa: Hääauton ja bändin hankinta.

– Haluamme kunnon bileet. Vieraita on tulossa useampi sata. Meillä on molemmilla suuret suvut, joten porukkaa riittää. Oli pakko myös vähän rankata vieraita, koska ensimmäisellä listalla oli yli 350 henkilöä.

Kalle ja Maria eivät ota tulevista häistään isompaa stressiä.

– Sen takia on kaasot ja bestmanit. He saavat hoitaa stressaamisen.

Ennen häitä pari suuntaa kuukaudeksi Los Angelesiin, jossa tarkoitus olisi sekä lomailla että haistella uusia työmahdollisuuksia.

– Tarkoitus olisi tavata ainakin Duudsonien Jukka Hildén. Los Angeles on niin valtava paikka, että hän voisi antaa vähän vinkkejä.

Kalle ei usko, että naimisiinmeno tulee mitenkään muuttamaan pariskunnan arkea.

– Meillä menee niin hyvin, että haluamme häillä lähinnä juhlistaa yhteiseloamme. Muuten elämme perusarkea.

Paljaiden Insta-peppujen avulla jaetaan kuulemma rakkautta.

Mikä avuksi, kun kaikki mahdolliset kauniit maisemat, selfiet ja belfiet on jo ikuistettu Instagramiin? Yhdistetään ne, tietenkin.

Instagramissa on tällä hetkellä useampikin suosittu tili, joiden ideana on jakaa kuvia paljaista pyllyistä eri maisemissa. Cheekyexploits lupaa jakaa rakkautta peppujen avulla, Get YOUR Ass Into Nature taas kannustaa ihmisiä olemaan rohkeutta ja yhdistämään itsensä luontoon. 

Merenrantapylly on yksi Cheekyexploits-tilille ikuistetuista takamuksista.
Kevät: aika, jolloin voi lasketella nakuna ilman, että tissit ja kivekset jäätyvät kuoliaaksi. 

Yksipuolisia takamuksia

Instagramin pepputilit ovat huippusuosittuja – Cheekyexploitsilla on yli 40 000 seuraajaa ja Get YOUR Ass Into Naturella yli 90 000 – ja mitä ilmeisimmin niihin riittää materiaalia, eli ihmiset ovat halukkaita julkaisemaan paljaita belfieitään. 

Valitettavasti tilien välittämä peppukuva on hyvin yksipuolinen: maisemissa vilkkuvat pyllyt ovat lähes yksinomaan valkoisia ja timmejä. 

Instagram tunnetaan tarkoista alastomuutta koskevista säännöistään, mutta ilmeisesti luonnossa samoilevat nakupeput ovat sovelluksen sääntöjen mukaisia.

 

SPEND TIME WITH YOUR TRIBE TODAY. BE SILLY, GO OUTSIDE, EAT LOTS AND PLEASE DON'T GO SHOPPING TONIGHT. PLEASE. // #getyourassintonature #optoutside

Henkilön Get YOUR Ass Into Nature (@getyourassintonature) jakama julkaisu

Get YOUR Ass Into Nature kannustaa viettämään aikaa ystävien kanssa, takalisto paljaana tietenkin.
Cheekyexploitsin tilillä peput näyttävät olevan olennaisemmassa osassa kuin maisemat.