Beverly Hills 90210, parasta sunnuntaiviihdettä! Kuva: All Over Press
Beverly Hills 90210, parasta sunnuntaiviihdettä! Kuva: All Over Press

Vahvojen nostalgiasilmälasien läpi ysäri tuntuu parhaalta vuosikymmeneneltä ikinä.

Aikahan tunnetusti kultaa muistot, ja mikäs olisi sen parempaa kuin velloa menneessä. Siispä näitä asioita ikävöimme vanhalta kunnon 1990-luvulta (ilmeisesti katsoimme ennen someaikaa ainakin pirusti telkkaria):

1. Markka-aika. Sen pystyi sentään devalvoimaan!

2. Jari Litmasen nousujohteinen ura. Voi suomalainen urheilu, mitä oletkaan ilman Littiä.

3. Hyvät herrat. Saunomista, politiikkaa, itseään esittäviä julkkiksia, hurttia huumoria... Jos tämä sarja ei ole ainutlaatuinen, niin mikä sitten!

Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen näyttelivät vuosina 1990–1996 pyörineessä Hyvät herrat -sarjassa.
Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen näyttelivät vuosina 1990–1996 pyörineessä Hyvät herrat -sarjassa.

4. Krepatut hiukset. Nyt ne ovat onneksi palaamassa muotiin.

5. Harri Holkerin tv-haastattelut. Joskus sitä tekisi itsekin vain vastata ”minä juon nyt kahvia”, kuten Holkeri tokaisi toimittajille vuonna 1990.

6. Parhaat high school -leffat ikinä. Clueless (1995), 10 Things I Hate About You (1999), Pakko olla in (1999)... Voi sitä tuskaa, mitä epäsuosittu koulussa koki.

Clueless perustuu löyhästi Jane Austenin Emma-romaaniin. Jos kaipaat nostalgiaa, kaikkien teinileffojen ykkönen löytyy Netflixistä! Kuva: MVPhotos
Clueless perustuu löyhästi Jane Austenin Emma-romaaniin. Jos kaipaat nostalgiaa, kaikkien teinileffojen ykkönen löytyy Netflixistä! Kuva: MVPhotos

7. Luukkukiskat, joilta sai KUNNON irtokarkkeja. Jotenkin karkit maistuivat erityisen hyviltä siihen aikaan, kun tilasi markalla merkkareita.

8. Prinsessa Diana. Siis olivathan kuninkaallisetkin ennen niin paljon kiinnostavampia! Ainakin nostalgiasilmälasien läpi katsottuna.

9. Choker. Onneksemme kaulapanta on taas trendikäs.

Lue myös: Tee itse hittikaulakoru choker

10. Beverly Hills 90210. Ja ei, se 2008 alkanut uusi versio ei todellakaan aja samaa asiaa.

11. Sunnuntai-iltapäivän tv-putki. Beverly Hillsin lisäksi Frendit ja Simpsonit! Kun edessä oli kasa herkkuja ja ympärillä lojui kavereita, maailma oli hetken täydellinen.

12. Grungemuoti. Flanellipaidat, maiharit, hippimekot, sotkuiset hiukset... Iloitsemme myös ihanan huolettoman grungetyylin osittaisesta paluusta.

13. Aromipesä. Slow foodia ennen kuin siitä tuli trendikästä! Ja ilouutinen sinulle, jota ikävä polttelee pahasti: aromipesää myydään taas verkossa.

Lue myös: Ostos-tv:n ysärihitti tekee paluun: aromipesäkokki-Mikko kauhuissaan

14. Disneyn leffat. Kaunotar ja hirviö (1991), Aladdin (1992), Leijonakuningas (1994), Pocahontas (1995)... Onhan se Frozen (2013) ihan kiva, mutta kyllä hienoimmat Disney-elokuvat tehtiin kultaisella 90-luvulla – ja Pienen merenneidon voi melkein laskea samaan kastiin, koska se julkaistiin vuonna 1989. Ysärin Disney-klassikoiden tarinat kestävät aikaa ja koskettavat aina vain.

15. Perusnokialaisten kestävyys. Esimerkiksi kuulu banaanipuhelin upposi ties mihin vesisankoon ja kesti paljon enemmän kuin nykyiset älyluurit.

16. Spice Girls. Tyttöbändien tyttöbändi kaavailee sentään comebackia ensi vuodelle. Valitettavasti Posh ja Sporty Spice eli Victoria Beckham ja Melanie Chisholm puuttuvat joukosta.

Spaissarit vuonna 1997! Kuva: Reuters
Spaissarit vuonna 1997! Kuva: Reuters

Lue myös: Paluu keikkalavoille – näin Spice Girlsin jäsenet ovat muuttuneet 20 vuodessa

17. Twin Peaks. Mystiikkaa, rikoksia, outoutta, loistavaa musiikkia, melodraamaa, kirsikkapiirakkaa ja kahvia. Kulttisarjassa oli kaikki kohdallaan. Mutta onneksi Twin Peakskin on palaamassa ruutuun! Ensi vuonna ilmestyvä minisarja kertoo elämästä 25 vuotta Laura Palmerin murhan jälkeen, ja mukana on peräti 36 alkuperäisen sarjan tähteä.

18. Jyrki. Vuosina 1995–2005 pyörinyt ohjelma oli iso tapaus ja sinkautti tietoisuuteemme esimerkiksi Peltsin, Molli-Ollin, Jaana Pelkosen ja Tea Khalifan. Helsingissä asuvat ja vierailleet nuoret suuntasivat takuulla tiirailemaan sisään Lasipalatsin ikkunasta.

19. Jennifer Anistonin ja Brad Pittin suhde. Ei siitä pääse mihinkään, että ne kaksi olivat ihana pari.

Hollywoodin kultapari Brad Pitt ja Jennifer Aniston alkoi deittailla vuonna 1998, meni naimisiin vuonna 2000 ja erosi vuonna 2005. Kuva: Reuters
Hollywoodin kultapari Brad Pitt ja Jennifer Aniston alkoi deittailla vuonna 1998, meni naimisiin vuonna 2000 ja erosi vuonna 2005. Kuva: Reuters

Lue myös: Brangelinan ero? Hah! 3 syytä, miksi Jennifer Anistonia ei todellakaan kiinnosta

20. Gladiaattorit. Aikana ennen tosi-tv:tä sarjan idea tuntui vallankumoukselliselta. Piukat vaatteet, pullistelevat lihakset, siniset ja punaiset pehmustetut kypärät sekä ne oudot kepit, joilla gladiaattorit tiputtelivat toisiaan penkkien päältä. Se se vasta oli jotain!

21. Eeppiset hitaat. Muistatko, kun viimeisiä hitaita huojuttiin koulun discossa esimerkiksi Bon Jovin Alwaysin tai Sinead O'Connorin Nothing Compares 2 U:n tahtiin?

Lue myös: Näiden tahtiin nojailtiin teinidiskossa – tässäkö ysärin ihanimmat hitaat?

22. Tuttu juttu show. Ysärillä tv-juontajilla oli vielä aikaa lojua sohvalla horisemassa, selaamassa valokuva-albumia ja kuuntelemassa pianonsoittoa – eikä kaiken tarkoitus ollut hirveä nöyryyttäminen, vaan leikkisä kisailu.

23. Speden spelit. Parasta oli katsoa, kun Spede hävisi ja hänen oli mahdotonta peittää ketutustaan.

24. Nokian nousu ja toiveikkuus. Nykyajan talouskriisi on jo pidempi kuin 90-luvun lama. Ja ysärillä lamaa seurasi toivo, kun Nokia alkoi nousta vuosikymmenen keskivaiheilla.

25. Nuoruus. Kuten sanottua, aika kultaa muistot.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kokonaan uuden sukunimen ottaminen vaatii aikaa, paperityötä, rahaa ja kekseliäisyyttä – mutta kannattaa.

Kun menin naimisiin, yksi tärkeimmistä mietinnän kohteista oli sukunimi. Nimi on erittäin henkilökohtainen juttu, mutta henkilökohtainen tuppaa olemaan poliittista, ja siksi en halunnut tehdä nimivalintaa kepein perustein.

Minulla oli ihan kiva sukunimi aiemmin, samoin mieheni nimi oli ihan okei. Kumpikaan meistä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen kiintynyt nimeensä. Halusimme tulevaisuutta varten yhteisen, yksiosaisen nimen. 

Kumpi siis ottaisi toisen nimen, pohdimme. Mieheni lähipiirissä vaimon nimen ottaminen olisi luultavasti aiheuttanut kevyttä ihmettelyä. Olisihan ihmettelyyn jaksanut vastata, jos olisi aidosti halunnut ottaa vaimon nimen. Mieheni ei halunnut. 

Minäkään en halunnut ottaa mieheni nimeä. Jos miehelläni olisi ollut todella kaunis ja etunimeeni sopiva sukunimi, asiasta ei olisi tarvinnut edes keskustella, mutta oman ihan kivan nimeni vaihtaminen toiseen ihan kivaan ei houkutellut.

Olen feministi ja ajattelen, että sukunimellään saa tehdä mitä haluaa – paino sanalla haluaa. Jos ei halua ottaa miehen nimeä, sitä ei pidä ottaa vain siksi, että niin on ollut tapana. Minäkin olisin varmaan saanut perustella ystävilleni puolison nimen ottamista, ja ”en jaksanut alkaa säätää” tuntui huonolta perustelulta.

Yhä useampi ajattelee samalla tavalla: Savon Sanomien mukaan miehen sukunimen suosio on ennätyksellisen alhaalla.

Nimi Viralliseen lehteen

Kun kumpikaan ei halunnut toisen nimeä, yhdistelmänimi ei tullut kysymykseen, kummankaan suvusta ei löytynyt molempia miellyttävää vanhaa nimeä ja halusimme yhteisen nimen, vaihtoehdoksi jäi enää kokonaan uuden sukunimen ottaminen. Uusien sukunimien ottaminen avioliiton yhteydessä vaikuttaa yleistyneen, ja muun muassa Hussingit, Kurkipotkut ja Koivulinnut ovat kertoneet uuden nimensä tarinan julkisuudessa. 

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Sirkka Paikkala kertoi kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomissa, että nimihakemuksia on sadellut erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana – siis noin vuodesta 2012. Hakemusten määrä tuskin on laantunut viimeisen kahden vuoden aikana. 

Nimen täytyy olla sellainen, jota kenelläkään suomalaisella ei koskaan ole ollut.

Kun avioituva pari haluaa kokonaan uuden nimen, prosessi on yleensä suurin piirtein tällainen: Nimestä tehdään hakemus toiselle tulevista puolisoista. Hakemussa kertoillaan seikkaperäisesti, miksi uusi nimi pitäisi saada. Sitten odotetaan monta kuukautta, että nimilautakunta tekee päätöksensä. Jos nimilautakunta puoltaa nimeä, julkaistaan nimi Virallisessa lehdessä, joka on siis ihan oikea Suomessa ilmestyvä lehti, jonka nimi oikeasti on Virallinen lehti. Sen jälkeen odotellaan, tuleeko valituksia. Jos valituksia ei tule, toinen tulevista puolisoista saa uuden nimen ennen häitä ja toinen ottaa sen häissä.

Näin nimenvaihto maksaa vajaat 200 euroa. Jos haluaa vaihtaa nimen molemmille kerralla, hintalappu on suurempi.

Ennen kuin tähän ryhtyy, täytyy tietysti keksiä uusi nimi, ja sehän se varsinainen työ on. Nimen täytyy nimittäin olla sellainen, jota kenelläkään suomalaisella ei koskaan ole ollut.

Sukunimihaku, uusi paras ystäväni

Minulla ja puolisollani oli Väestörekisterikeskuksen sukunimihaku auki kaikilla päätelaitteilla monen kuukauden ajan. Meillä oli nimelle joitakin kriteerejä, muttei mitään selkeää ideaa. Toimiva nimi-idea saattoi tulla mieleen milloin vain, ja silloin oli pakko päästä sydän tykyttäen varmistamaan, onko nimi jo varattu. Muistan naputelleeni sukunimihakua kuumeisesti esimerkiksi baarissa keskellä yötä.

Joulupöydässä kahdeksan kuukautta ennen hääpäivää esittelimme yhden mieleemme tulleen vaihtoehdon, mutta se sai pöytäseurueessa aikaan lähinnä huvittueita tyrskähdyksiä ja epäuskoa. Vaihtoon!

Lopulta, kun häihin oli enää runsaat puoli vuotta, istuimme eräänä iltana kotisohvalla, ja nimi Aaltovesi tuli jostakin mieleeni. Se sopi miehelleni ja oli vapaana. Niin meistä tuli, edellä kuvaillun prosessin kautta, Aaltovesiä. Sen verran annoin periksi patriarkaatille, että nimi haettiin virallisesti ensin miehelleni, ja minä sain sen häissä. 

Nimi tuntuu omalta ja ihanalta. Upouuden nimen ottamisen voi tietysti nähdä turhanamaisena erikoisuudentavoitteluna, ja ehkä se on sitäkin. Olen silti todella ylpeä nimestäni.

Kukaan ei ole kommentoinut uutta nimeämme negatiivisesti. Muutamia kohteliaisuuksia on kyllä tullut tutuilta ja tuntemattomilta. Vain kerran olen malttanut vastata pelkästään ”kiitos” sen sijaan että olisin sanonut ”kiitos, keksin sen itse”.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00