Kesäaamu, fillari alle. Mikä sen ihanampaa! Kuva: Shutterstock

Hybridi, trendikäs läskifillari vai sittenkin sähköpyörä? Näillä vinkeillä löydät menopelin rannalle, kaupunkiin ja maastoon.

Mikä on kaupunkipyörien tämän kesän hitti?

Keski-Euroopassa on räjähdysmäinen sähköpyörien buumi, ja Suomessakin niitä nähdään ensi kesänä aiempaa enemmän. Ennen sähköpyörä oli apuväline, mutta nykyään on paljon malleja työmatkapyöräilijöille ja sporttiseen menoon.

Yhä useampi kaupunkipolkija hankkii sport- tai fitnesspyörän, joka sopii myös kuntoiluun. Nuorilla Jopot ovat edelleen trendikkäitä, Helsingissä kiinnostavat uudet vuokrattavat kaupunkipyörät.  

 

Vas. yllä: Crescent Rissa on huoleton 7-vaihteinen kaupunkipyörä yleiskäyttöön. Jarrut ja vaihteet on suojattu vaihtelevilta keleiltä. 799 €. Vas. alla: City-aamujen fiilistelijälle sopivat rento ajoasento ja kolme vaihdetta. Electra Hawaii 3i, 649 €, Electra Bikes. Oik. yllä: Läskipyörällä vedät lenkin niin rantahiekalla kuin lumessakin. Wo-mallia on saatavilla koossa S–XL. 1999 €, Kona, Hi5 Bikes. Oik. alla: Fat Jopossa on tietysti jopomaisen rento ajoasento. Läskipyörässä on erittäin tuhdit 26-tuumaiset renkaat. 799 €, Helkama Velox.

 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun etsii pyörää?

Mieti tarpeitasi: kuinka paljon ajat ja millaista ajoa. Markkinoilla on laaja valikoima eri tarpeisiin: hybridejä, rentoja ja sporttisia citypyöriä, tyyliteltyjä vakiopyöriä, eri tavoin varusteltuja maastopyöriä, sport- ja fitnesspyöriä... On tärkeää koeajaa eri malleja, jotta löytyy pyörä, joka vastaa omiin tarpeisiin. Kerro pyöräliikkeen myyjälle, mikä on tavallisesti matkasi pituus, millaisissa maastoissa ajat ja ajatko talvella.

Paljonko hyvä pyörä maksaa? Mistä ei kannata maksaa?

Hyvät pyörät maksavat yleensä 500 eurosta ylöspäin. Hyvin halvoissa malleissa jotkin osat, esimerkiksi vaihteet, voivat hajota helposti.

Paljon ajavan kannattaa satsata kestävään ja laadukkaaseen. Jos suunnittelet ajavasi pyörällä kymmenen vuotta, voit ajatella, että 200 euroa kalliimpi pyörä ei ole käyttövuosille jaettuna paljon isompi hankinta, mutta rahalla saa hieman enemmän laatua. Pyörän valmistusmaalla ei ole laadun kannalta aina merkitystä.

Ei kannata maksaa ominaisuuksista, joista ei ole itselle hyötyä. Jos ajaa vain asfaltilla, kalliista maastopyörästä ei ole iloa. 

 

Vas. yllä: Aktiiviliikkujan fitnesshybridi nopeatempoiseen ajoon. RX800-mallissa on 20 vaihdetta ja hydrauliset levyjarrut. 999 €, Tunturi. Vas. alla: Trek Zektor Three Stagger on nopea ja sporttinen fitnesspyörä kuntoiluun ja arkiajoon. 1199 €. Oik. yllä: Lawu 2 -maastopyörä sopii niin kaduille kuin metsään. Suunniteltu erityisesti naisten tarpeisiin. 549 €, Ghost. Oik. alla: Trek Skye SL -maastopyörän runko, jousitus ja kontaktipisteet on suunniteltu erityisesti naisille. Poluille ja kaikenlaiseen ajoon. 579 €.

 

Milloin kannattaa hankkia maastopyörä?

Maastopyörät ovat nykyään tarkoitettu ajamiseen nimenomaan maastossa, esimerkiksi poluilla, metsissä ja vaikeassa maastossa. Hiekkatiellä pärjää hybridillä, mutta sitä hankalammassa maastossa maastopyörä on parempi.

Malleissa on hurjasti eroja. Perusmallit sopivat koulu- ja työmatka-ajoon, toisena ääripäänä ovat alamäkiajoon tehdyt mallit. On etujoustoa, takajoustoa, erikokoisia renkaita ja vaikka mitä ominaisuuksia. Myös hinnat vaihtelevat. Malleja kannattaa testata asiantuntevassa pyöräliikkeessä. 

Sport-/fitnesspyörä = Sporttisempi polkupyörä, joka on suunniteltu ajettavaksi enemmän asfaltilla. Renkaat ovat hieman kapeammat ja rullaavammat kuin hybridissä, ja etuhaarukka on jäykkä, minkä ansiosta pyörä on usein hybridiä kevyempi.

 

Vas. yllä: Sähköpyörä Eloise sopii työmatkoille ja yleiskäyttöön. Moderni Shimano STEPS -sähköjärjestelmä. 3499 €, Crescent. Vas. alla: Sporttisessa SE10L-sähköpyörässä on kymmenen vaihdetta, joustokeula, led-valo ja hydrauliset levyjarrut. 2490 €, Helkama Velox. Oik. yllä: Kevyt hybridi ihastuttaa pitkän työmatkan polkijaa. 21 vaihdetta. 449 €, Madison. Oik. alla: S4-hybridissä on 30 vaihdetta ja hydrauliset levyjarrut. 849 €, Helkama Velox.

 

Mikä on hybridipyörä?

Hybridipyörä on yleensä retkipyörän ja maastopyörän sekoitus, joka sopii myös yleiskäyttöön: niissä on hyvin rullaavat renkaat, joustava etuhaarukka sekä vaihteissa ja jarruissa maastopyörien tekniikkaa. Hybrideillä etenee hyvin sekä hiekkateillä että kaupunkien keskustoissa, mutta niillä on usein mukavampi ajaa myös pitkää matkaa, sillä ajoasento on sporttisempi kuin kaupunkipyörässä.   

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörän peruskäyttäjä voi olla työmatkapyöräilijä, joka haluaa ajaa siistimmissä vaatteissa ilman, että tulee hirveä hiki. Sähköpyörällä voi helposti vähentää autoilua, ja sen ylläpitokulut ovat kohtuullisen pienet verrattuna autoon tai mopoon.

Sähköpyörä on siis sähköavusteinen polkupyörä, jossa moottori avustaa pyöräilijän polkemista, mutta lisävauhtia ei voi tulla enempää kuin 25 km/h.

Halvimpia malleja saa alle tonnilla, perusmalleja 1500–2500 eurolla, ja myös 3000–4000 euron hintaisia löytyy. Hintaerot johtuvat tekniikasta ja esimerkiksi akuista: halvoissa malleissa yhdellä latauksella voi polkea 30 kilometriä, laadukkailla voi päästä jopa 130–150 kilometriä. 

Mikä on uusi trendikäs läskipyörä?

Läskipyörä eli fat bike on hyvin leveä- ja paksurenkainen pyörä, joka on kehitetty alun perin Alaskassa lumella ajamista varten. Se sopii pehmeään maastoon, esimerkiksi poluille ja hiekkarannoille. Sen sijaan asfaltilla ajaessa leveiden renkaiden vastus on suuri. Suomessa on nyt läskipyöräbuumi: kaikilla isoilla valmistajilla on omat läskipyöränsä ja kaupunkiajoon omat mallinsa. 

Millainen on hyvä käytetty pyörä?

Kannattaa tarkistaa, että pyörästä on pidetty huolta. Yleinen siisteys kertoo paljon. Jos pyörä näyttää kuluneelta, remonttiin voin upota paljon rahaa. Vanhat suomalaiset ja muut tunnetut merkit tiedetään kestäviksi: esimerkiksi Helkama, Trek, Crescent ja Bianchi.  

Jalkajarru vai pelkkä käsijarru?

Se on yleensä omista mieltymyksistä kiinni. Lyhyillä matkoilla jalkajarrut ovat yleensä hyvät. Toisaalta pelkillä käsijarruillakin pärjää, vaikka kyydissä olisi lapsi tai enemmän kuormaa. Hybridi- ja fitnesspyörien käsijarrut ovat yhä useammin tehokkaita levyjarruja, jotka toimivat herkästi ja pehmeästi. 

Kuinka monta vaihdetta kaupunkipolkija tarvitsee?

Jos asuu kovin mäkisessä kaupungissa tai polkee pitkää matkaa, vaihteita on hyvä olla useita. Toisaalta jos ajaa lyhyttä matkaa tasaisella maalla, pärjää yksi- tai kolmivaihteisella. Seitsenvaihteinen polkupyörä sopii moniin tarpeisiin. Napavaihteinen polkupyörä on kätevä kaupungissa, sillä vaihteita ei tarvitse vaihtaa polkiessa, vaan esimerkiksi seitsemältä ykköselle voi vaihtaa liikennevaloissa seisoessa. 

Miten pyörää kannattaisi itse huoltaa?

Puhtaanapito on tosi tärkeää ja tekee pyörälle ihmeitä. Lika ja hiekka kuluttavat pyörän osia, esimerkiksi ketjuja ja jarrupaloja. Pesun voi tehdä kangasrätillä ja miedolla pesuainevedellä. Ketjujen säännöllinen öljyäminen ja jarrupalojen vaihtaminen ovat tärkeitä.

Kannattaa tarkkailla pyörän kuntoa. Pienetkin viat on hyvä korjauttaa ajoissa, jotta ne eivät riko muita osia. 

 

Vas. yllä: Saimaa on maantiepyörä myös pienikokoisille ja vauhdin huumaa arvostaville. 1695 €, Pelago. Vas. alla: Naisille mitoitetussa hiilikuiturunkoisessa maantiepyörässä on levyjarrut. 2199 €, Felt Bicycles. Oik. yllä: 18-vaihteinen Trek T220 Stagger sopii yleiskäyttöön ja pitkillekin matkoille. 1199 €. Oik. alla: retken kruunaa kasaan taittuva kolmivaihteinen pyörä. 279 €, Asaklitt, Clas Ohlson.

 

Mikä fillari pitkälle reissulle, vaikkapa Ahvenanmaalle tai Suomen ympäri?

Mitä sporttisempi pyörä, sitä pidemmille matkoille se sopii. Jos ajoasento on pysty, ajaminen on nautiskeluajoa, ei siis vauhdikasta. Ahvenanmaalla näkee monenlaisia ajopelejä, ihan tavallisia kaupunkipyöriäkin.

Tärkeintä on, että pyörä on hyväkuntoinen. Ennen reissua on hyvä tarkistaa, että renkaat, rengaspaineet ja jarrupalat ovat kunnossa ja ketjut öljytty. Pakkaa pitkälle pyöräreissulle mukaan pumppu ja paikkarasia.

Miten pyörä pitäisi lukita? Miten vakuutus korvaa varkauden?

Hyvä alku on, että pyörä on kiinni esimerkiksi tolpassa tai pyörätelineessä siten, että sitä ei saa nostettua auton kyytiin. Halpa vaijerilukkokin voi estää jotkin varkaudet, jämäkkä U-lukko tai ketjulukko ovat varmempia.

Irtaimistoa korvaavaa kotivakuutusta varten riittää, että tekee poliisille ilmoituksen varkaudesta ja ilmoittaa asiasta vakuutusyhtiöön. Nykyään ei vaadita pyörän avainten näyttämistä todisteeksi, että pyörä oli lukittu. 

Miten kannattaisi toimia, jos varkaus pelottaa?

Jos hankit kalliin pyörän, on hyvä miettiä tavallista tarkemmin, mihin sen jättää ja miten lukitsee. Monella harrastajalla on maantiepyörän lisäksi halpa kauppa- tai baaripyörä, jonka voi ottaa käyttöön viikonloppuisin tai ostosreissuilla.

Asiantuntijoina Fillarikellarin myymäläpäällikkö Jouko Aroheinä sekä Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

On ehkä tullut reilun suunnanmuutoksen aika. Muistuta itseäsi tärkeimmistä tavoitteistasi. Älä anna kenenkään harhauttaa sinua polultasi.

 

JOUSIMIES

Ota apua vastaan silloin, kun oikeasti tarvitset sitä. Ihmissuhteet kaipaavat nyt runsaasti huolenpitoa toimiakseen. Vältä riita olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

 

KAURIS

Viime hetken muutokset kuuluvat asiaan. Älä hermostu vaihtelevista tilanteista huolimatta. Pidä kukkaroa silmällä, sillä rahaa saattaa kulua yllättävän paljon tänään.

 

VESIMIES

On aika antaa sydämesi näyttää suuntaa. Raivaa esteet pois sinun ja unelmasi välistä yksi kerrallaan. Ole rohkea rakkauselämässäsi.

 

KALAT

Tunteiden pitäisi rikastuttaa päivääsi, ei pilata sitä. Yhteistyökykyisyys vie pitkälle. Ole valmis kompromissiin tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Panosta tulevaisuuteesi. Sinulle on tarjolla kiinnostavia mahdollisuuksia, joita kannattaa tarkastella lähempää. Myös ihmissuhteissa otetaan nyt askelia eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa tapahtuu nyt paljon. Tiedossa voi olla lupauksia ja yhteisiä suunnitelmia. Ole valmis muuttamaan tapojasi.

 

KAKSONEN

Rakkauselämäsi vie nyt huomiosi. Voit tehdä itse paljon asioiden eteen, sillä energiasi on tarttuvaa. Suunnittele lyhyttä irtiottoa arjen pyörteestä.

 

RAPU

Pidä rauha maassa kotona. Et pysty olemaan tehokas, jos huolet pyörivät päällimmäisenä mielessäsi. Kohtuuttomuutta kannattaa välttää kaikissa muodoissaan.

 

LEIJONA

Älä jätä mitään onnen varaan. Pidä kiinni lupauksistasi ja hoida kunnialla loppuun asti aloittamasi hommat. Vakaa keskittyminen ja käytännöllisyys palkitaan.

 

NEITSYT

Lähde lyhyelle matkalle, jos mahdollista. Päivä sisältää työelämän kannalta kiinnostavan tapaamisen. Muista pyytää apua ennen kuin olet liian syvällä suossa.

 

VAAKA

Tarkastele menneisyyttäsi vastauksia löytääksesi. Voit parantaa elämänlaatuasi kiertämällä kaukaa kertaalleen tekemäsi virheet. Ratkaisut löytyvät itsestäsi.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.