Kuva: Shutterstock

Ravitsemusguru Patrik Borgin ohjeilla tunnistat painonpudotuksen sudenkuopat ja käännät keulan kohti uutta elämää.

1. Mahtava tämä selleridieetti...

Moni luulee, että vain kovilla keinoilla päästään koviin tuloksiin. Jos et kuitenkaan syö juuri mitään tai dieettisi sisältyy vain selleri ja kananmunat, joista kummastakaan et edes pidä, pidemmän päälle et voi hyvin. Liian rajoitettua ruokavaliota on vaikeaa ja ikävää noudattaa.

Pysyvien tulosten saamiseksi tärkeintä ei ole raju aloitus vaan jaksaminen ja motivaation ylläpito.

2. Nyt lähtee 30 kiloa...

Jos ylipainoa on paljon, voi tehdä mieli asettaa itselle kunnollinen, konkreettinen haaste: nytpä lähteekin neljännes meikäläisen elopainosta seuraavan puolen vuoden aikana!

Tiukka numeroiden syynääminen kuitenkin ruokkii helposti kaikki tai ei mitään -ajattelua. Jos haluttua tulosta ei väkisin rutistamallakaan synny, pettymys on väistämätön.

Ajattele mieluummin tekemisen kautta: tässä olisi tällainen uusi elämäntapa, jota voisi vaikka vähän kokeilla. Ei voi tietää, mihin tällä päästään, mutta jos nyt alkuun harjoittelen vaikka syömään säännöllisesti ja sopivasti.

Kun suhtaudut painonpudotukseen oppimisprosessina, jokainen pienikin askel eteenpäin on voitto, onnistumisen kokemuksia tulee pitkin matkaa ja osaat suhtautua takaiskuihin armollisesti.

3. Ylennys on pian minun...

Mitä ajattelet saavuttavasi laihduttamalla? Olisitko 20 kiloa kevyempänä pidetympi ja menestyvämpi? Kuumia puolisokandidaattejakin pörräisi varmaan ympärillä? No, riskit pettyä ovat suuret. Muut eivät välttämättä reagoi muutokseesi niin radikaalisti. Ja kun elämä ei näytäkään kääntyvän täydelliseksi ja ihmissuhteet auvoisiksi, ponnistelu alkaa tuntua turhalta.

Jos taas haluat hoikistua, jotta jaksaisit paremmin ja voisit hyvin, siitä vain liikkeelle! Elämäntapojen rukkaaminen terveempään suuntaan tuo yleensä ensimmäiseksi juuri omaan oloon liittyviä palkitsevia kokemuksia: en hengästynytkään portaissa, vaatteet eivät kiristä!

Kun palkintona on parempi olo, tuntuu luontevalta pitää kiinni uusista tottumuksista.

4. On pakko onnistua...

Epäonnistuneen  painonpudotuksen takaa paljastuu usein muita murheita. Elämä ei ole syystä tai toisesta niin tasapainossa, että juuri sillä hetkellä olisi aikaa tai voimavaroja pistää vielä ruokatottumuksiakin uusiksi ja satsata liikuntaan.

Jos voimat eivät tunnu riittävän, mieti, mikä muu arjessa mättää juuri nyt. Työstressiä, ahdistusta, ryppyjä rakkaudessa? Jos olet henkisesti puhki, päänuppi kaipaa lepoa ja hoivaa ennen kuin voit alkaa vaatia muutosta kropaltasi. Jos et osaa itse arvioida jaksamistasi, kysy hyvältä ystävältä – joskus läheinen näkee paremmin, missä mennään.

5. Yksi herne liikaa...

Monella laihduttajalla on sitkeä käsitys, että mitä vähemmän syö, sen parempi. Hoikistuakseen pitää toki syödä vähemmän kuin kuluttaa, mutta jos vetää itsensä nälkäkuurille, epäterveelliset mieliteot heräävät nopeasti.

Ruokaremonttiin voi lähteä kahdella tavalla. Voi vain alkaa parantaa lautasen sisältöä laadullisesti, lisätä kasviksia ja kohentaa ateriarytmiä – tai sitten voi seurata kalorimääriä ja rajoittaa tietoisemmin saatua energiamäärää.

Laski kaloreja tai ei, omaa kehoa kannattaa kuunnella. Jos on nälkä, syö normaalisti, kun vielä voit. Mitä hallitsemattomammaksi nälän antaa kasvaa, sitä suurempi riski on syödä seuraavalla kerralla yli tarpeen.

6. Syön sitten illalla...

Liian vähäisen ruokamäärän rinnalla yleinen laihduttajien kompastuskivi on huono ateriarytmi. Aamupala tai lounas on liian kevyt, tai ateroita jätetään kokonaan väliin. Elimistö toimii parhaiten, kun se saa energiansa suhteellisen säännöllisin väliajoin. Kun tankkaat riittävän usein ja muistat myös terveelliset välipalat, aineenvaihdunta pelaa ja vältyt turhilta mieliteoilta.

7. Kas kun kilot karisevat...

Syömisen vähentämisessä kannattaa pitää järki kädessä siksikin, että maltillisesta laihtumisesta on enemmän hyötyä.

Raju painonpudotus merkitsee usein sitä, että lihasmassaa häviää ja keho heikkenee. Keho myös sopeutuu vähäiseen energiansaantiin, jolloin aineenvaihdunta menee ikään kuin säästöliekille, eikä painonpudotus sujukaan.

8. Minä kurja syntinen…

On ihan hyvä syynätä ruokavaliosta sokeripommeja ja karsia tyhjät hiilarit, mutta tiettyjä ruokia koskevat ehdottomat kiellot ja äärimmäisen rajoitetut dieetit eivät useinkaan toimi. Suhde ruokaan voi vääristyä, ja syntyy pakkomielteitä.

Tutkimusten mukaan jonkin ruoka-aineen leimautuminen kielletyksi ja pahaksi kasvattaa siihen kohdistuvan himon nopeasti kaksin-kolminkertaiseksi. Ja kun siihen sitten sortuu, alkaa ruoskia itseään ja pahimmillaan lyö  hanskat tiskiin: Sorruin taas pahaan pullaan, olen siis paha ihminen. Turha edes enää yrittää, kun olen tässä näin surkea.

Älä syytä itseäsi itsekurin puutteesta; kyseessä on luonnollinen reaktio. Jos ruokavalio on muuten kunnossa, satunnaisten herkkujen salliminen ei ole rikos vaan päinvastoin pitää hallitsemattomat himot kurissa.

9. Ei lasillinen haittaa...

Kiellät itseltäsi rasvaiset juustot ja suklaan ja syöt pelkkää salaattia, mutta ah, päivän sinniteltyäsi palkitset itsesi viinilasillisella tai parilla. Nälän ja kieltäymyksen ruokkimat mieliteot voivat kanavoitua myös alkoholiin – ja jatkuva naukkailu taas salavihkaa lisää kalorikuormaa.

Pidä kiinni ateriarytmistä ja vältä stressiä, niin jaksat paremmin etkä tarvitse jokailtaista rentoutusryyppyä.

10. Nyt menee hermo...

Mitä, kaksi viikkoa mennyt eikä vaa'an lukema muutu! Aluksi kiloja
karisi helposti montakin, mutta nyt junnataan paikallaan.

Älä panikoi – jokaiselle laihduttajalle tulee jumeja. Helpottaa, jos ajattelet jo alusta asti ryhtyväsi hommaan, jossa on erilaisia vaiheita. Tulee päiviä ja viikkoja, jolloin kaikki menee mönkään: luistat kiireessä aterioista ja turvaudut epäterveellisiin välipaloihin, sairastut, et pääse jumppaan. Semmoista se on – ja vaikeasta paikasta mennään taas eteenpäin. Kun ajattelet vaikkapa vuoden mittakaavassa, pari huonoa päivää ei kaada vielä mitään.

Kilot eivät yleensä karise tasaiseen tahtiin, eivätkä ne myöskään yksin kerro kehon toimintakyvystä. Jos vähennät syömistä maltillisesti ja treenaat samalla lihaskuntoa, vaaka voi ilmoittaa menestyksestä viimeisenä. Jo paljon aikaisemmin vyötärönympärys pienenee ja suorituskyky paranee. Tunne solakoituminen ja vahvistuminen kropassasi ja iloitse siitä!

11. Kun kerran muutkin...

Ravintolassa muut tilaavat  pizzat, sinun ei tekisi mieli mättää. Katsovatko ystävät pahalla, jos otat taas jotain kevyempää?

Jos katsovat, voi heidän ymmärtämättömyyttään! Mutta välttämättä eivät edes katso: laihduttaja on usein herkkä ylitulkitsemaan.

Tärkeintä on sisäinen motivaatio. Jotta voit pysyä valitsemallasi tiellä, sinun täytyy raivata itsellesi omaa tilaa: teen nyt näin, koska tunnen, että tarvitsen tätä ja tämä on minulle hyväksi. Joskus omien rajojen vetäminen voi olla hyvin vaikeaa. Isossa elämänmuutoksessa moni onkin tarvinnut painonhallinnan ohjauksen rinnalle terapiaa.

Muiden ihmisten ymmärrys ja kannustus on tärkeää, mutta kaikilta sitä ei voi odottaa. Kuuntele sisintäsi: usein tiedät itse, ketkä ovat ne ihmiset, joilta voit saada tukea. Puhu laihdutuksestasi vain luotetuille ja jätä muiden arvelut ja mielipiteet omaan arvoonsa.

12. Vielä ei väsytä...

Painonpudotus voi tyssätä niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin unenpuutteeseen. Ihmisillä on taipumusta liioitella liikunnan vaikutusta painoon, mutta unen merkitystä vähätellään.

Univaje vaikuttaa elimistön hormonitasapainoon, lisää makeanhimoa ja altistaa ylipainolle. Hyvin nukkuneena jaksat myös liikkua ja syödä paremmin

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo uutuuskirjassa rakastuneensa mieheensä Tom Gustafssoniin päätä pahkaa. – En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni.

Hiihtäjä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen, 37,  kertoo Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -uutuuskirjassa suhteestaan mieheensä Tom Gustafssoniin, 39,  Aikku kertoo huomanneensa entisen ammattilaiskoripalloilijan jo vuonna 2000 luentosalissa. Molemmat opiskelivat tuolloin Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Pitkänhuiskea koripalloilija Tom Gustafsson osui viereiseen pulpettiin, ja urheilijoina löysimme heti yhteisen sävelen. Komea kaveri paljastui hyväkäytöksiseksi, älykkääksi ja analyyttiseksi, A1-luokan saaliiksi, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aikku tiesi jo tuolloin, ettei valmistu koulusta, mutta muistaa miettineensä päänsä puhki, miten pääsisi viettämään Tomin kanssa kahdenkeskistä aikaa. Hän keksi, että kopiot luentojen muistiinpanoista on helppo keino lähestyä. Aikku kun joutui olemaan paljon pois luennoilta leirien takia. Erään maajoukkueleirin jälkeen kaksikko tapasi kaakaolla.

– Siinä vierähti neljä tuntia. Lopuksi Tom kaivoi kassistaan pinon siistejä opintomuistiinpanoja, mutta kieltäydyin niistä. Kuule, ei musta tietokoneinsinööriä tule. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin oikeastaan tein vähän tikusta asiaa, halusin tutustua sinuun paremmin, Aikku sanoi.

Elämän paras päähänpisto

Aikun mukaan kaakaotreffit eivät heti johtaneet sen kummempaan. Mutta vappuna 2001 hän soitti Tomille hetken mielijohteesta.

– Se oli elämäni paras päähänpisto.

”En ole hetkeäkään ole joutunut katumaan.”

Kaksikko sopi, että he käyvät muutamilla treffeillä ja katsovat, miten suhde etenee. Ja nopeastihan se eteni. Kesällä kaksikko alkoi seurustella, ja syksyllä 2001 Aikku pakkasi kamansa vanhempiensa kotoa, ja pari muutti yhteen.

– Rakastuin Tomiin päätä pahkaa enkä hetkeäkään ole joutunut katumaan. En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni. Minun on turha pelata enää lottoa, sillä seitsemän oikein napsahti jo syksyllä 2001. 

Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen
Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen

Aikku ei katselisi sohvaperunaa

Naimisiin pari meni vuonna 2012. Aikku myöntää kirjassa, ettei välttämättä ole ollut aina helppo kumppani personaanansa, vahvan tahdon ja ammattinsa takia.

”Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla.”

Aikun mukan Tom on silti ollut hänen rinnallaan valittamatta. Tuki on ollut pyytetöntä.

– Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla. Haluan elää juuri tällaista elämää juuri sinun
kanssasi, Tom on sanonut Aikun mukaan useasti.

Tom on kulkenut Aikun mukana arvokisoissa vuosia. Tämän lisäksi Aikku arvostaa Tomissa sitä, että tämä on pitänyt itsestään huolta myös aktiiviuran jälkeen.

– Sohvaperunaa en katselisikaan, Aikku kertoo.

Aikun mukaan moni kuvittelee, että hän määrää heidän kotonaan kaapin paikan.

– Ei se todellakaan niin mene. Kovin harva tietää, miten meillä eletään, ja se sopii oikein hyvin.

Parin ensimmäinen lapsi, Amanda Ellen, syntyi toukokuussa 2016.

Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirjoittanut Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo Tahto-kirjassa, että hänen ja kaksossisko Maijan välit eivät ole palautuneet ennalleen keväällä 2015 tapahtuneen välirikon jälkeen.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, 37, kertoo tällä viikolla ilmestyneessä Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjassa ristiriitaisista väleistä kaksossiskoonsa Maija Saariseen. Siskosten välit katkesivat keväällä 2015, kun Aino-Kaisan hiihtoon liittyvä päätös ei miellyttänyt Maijaa.

Kaksikon hiihtoseura Lempäälän kisa tarjosi Aikulle mahdollisuutta päättää, haluaako hän tehdä hiihtäjävalinnat Kuusamon SM-kisoihin vai antaako hän seuran päättää. Maija olisi toivonut, että Aikku olisi käyttänyt hänelle tarjottua valtaa. Näin Maija olisi päässyt SM-kisojen parisprinttiin Aikun kanssa. Aikku antoi kuitenkin seuran päättää, eikä Maija tullut valituksi. Tämä oli kova paikka Maijalle.

”Välimme eivät ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan.”

– Maija ei matkustanut Kuusamoon lainkaan, vaan mökötti kotona. Lopputulos oli ennätyksellisen pitkä ja jäätävä välirikko. Välimme eivät sittemminkään ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan. Kaksossisko osaa halutessaan olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää, Aikku kertoo toimittaja Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

Maija: Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko

Kirjasta selviää myös, että Maija-siskoa on kaihertanut sekin, miten paljon Aikku saa huomiota ja apua heidän vanhemmiltaan. Kaksosilla on myös kaksi isosiskoa, 10 vuotta vanhempi Terhi ja 8 vuotta vanhempi Tarja, joka asuu Tanskassa. Myös Terhi on Maijan kanssa samaa mieltä.

– Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko, se on jotenkin ilmiselvää, koska se on aina ollut niin. Häneltä on urheillessa jäänyt käytännön elämä kokonaan opettelematta, mikä on vähän surullista, Maija kertoo kirjassa.

Aikku ja Maija ovat aikaisemminkin puhuneet räiskyvistä väleistään. Alkuvuonna 2016 he kertoivat Me Naisten haastattelussa, että välejä ovat koetelleet kateus, erilaiset elämäntilanteet ja huippu-urheilijan itsekäs elämäntapa. Maija kertoi haastattelussa, että sai esimerkiksi lukea Aikun raskaudesta lehdestä.

Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen
Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen

Kirjan mukaan närää siskosten välille on aiheuttanut myös se, miten usein Aikku käy syömässä vanhempiensa luona. Siskojen mielestä Aikku aterioi vanhempien luona vuoden jokaisena päivänä. Aikun mukaan tämä on mahdotonta ihan jo teoriassakin, sillä hän on ollut pian 15 vuotta pari sataa päivää vuodessa poissa kotoa. Aikun mukaan todellinen luku on sata.

"Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule."

– Jos äiti kutsuu syömään hyvää ja terveellistä ruokaa, pitäisikö minun kieltäytyä, jotta siskot olisivat tyytyväisiä? Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule, Aikku ihmettelee.

Aikun mukaan siskot kuulemma myös paasaavat äidille, että tämän pitäisi lopettaa Aikun paapominen. Kirjan mukaan Terhi-sisko on sitä mieltä, Aikku melkeinpä käyttää hyväksi vanhempiaan.

Aikku: Kukaan ei muista, että menestykseni hedelmistä on riittänyt muillekin

Aikusta jokainen neljästä lapsesta on saanut vanhemmilta oman 25 prosenttinsa. Hän ihmettelee myös, että siskot ovat unohtaneet kaiken hyvän, mitä Aikku on muiden eteen tehnyt. Aikku luettelee kirjassa, että hän on esimerkiksi ostanut äidin ja isän keittiöön koneita ja raaka-aineita ruuanlaittoon.

– Kukaan ei näytä muistavan myöskään sitä, että menestykseni hedelmistä on kyllä riittänyt jotain aina muillekin. Kukahan maksoi tai hoiti vanhemmille ilmaiset arvokisamatkat, tai Maijalle majoituksen Falunin MM-kisoissa? Olen ajoittain ollut myös lapsista ainoa, joka ei ole tuottanut isälle ja äidille tuskaa ja murhetta, kun nyt mietin vaikka siskojeni parisuhdekuvioita, Aikku sanoo kirjassa.

Erilaisista muistoista ja näkemyksistä huolimatta Aikku kertoo kirjassa, että tietää Maijan ja Terhin rakastavan häntä – kuten hänkin heitä.

– Oveni ovat aina sepposen selällään Terhille ja Maijalle.

Lue Aikun ja Maijan yhteishaastattelu helmikuulta kokonaan täältä.

Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirj. Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Milanon naisten paratiisi on mannaa kaikille Velvet – muotitalon tarina -sarjan ystäville.

IS TVLEHTI: Italialaista draamasarjaa katsoessa ei voi välttyä mielleyhtymiltä espanjalaiseen suosikkisaippuaan Velvet – muotitalon tarina. Jälleen estradilla on muotitalo, nyt milanolainen vaatetavaratalo Il paradiso delle signore eli Naisten paratiisi. Eletään 1950-lukua, ja Milanoon saapuu nukkavieru nuori nainen, sisialainen Teresa Iorio (Giusy Buscemi), joka päätyy tavarataloon töihin.

Teresa on kaunis ja luonteeltaan pippurinen, ja kitkaa ja kipinöitä aiheuttaa heti ärsyttävä tavaratalon omistaja Pietro Mori (Giuseppe Zeno). Hänen vuokseen Teresan setä on joutunut pahoihin vaikeuksiin. Mori on komea, mutta mahdoton. Sellaisista miehistä Teresalla on harmi kyllä kokemusta.

Myyntityön suhteen kokemusta sen sijaan ei ole laisinkaan. Teresa huomaa olevansa ummikko sekä muodin että asiakaspalvelun suhteen. Tavaratalon miehet silti arvostavat paitsi hänen ulkomuotoaan myös persoonallista idearikkauttaan. Myyjätärkollegat piikittelevät maalaistyttöä, ja Teresa saa oitis vihamiehiä, mutta myös ystäviä. Komeita miehiä riittää Morin ohella muitakin, muun muassa humoristinen mainosmies, Morin oikea käsi Vittorio (Alessandro Tersigni).

Monica Vullon ohjaaman tv-sarjan pohjalla on Emilé Zolan romaani Naisten paratiisi (1912). Sarjan alussa Zolan tavaramerkki, yhteiskunnallinen ja naturalistinen ote, ei välity vahvana. Tapahtumien siirtäminen 1800-luvulta veikeälle 1950-luvulle tuo väistämättä keveyttä mukanaan. Nyt koukutetaan naisia hekumalliseen bikinimuotiin.

Jatkossa kulutuskriittiset teemat kulkevat mukana, ja erityisesti keskitytään ostosparatiisin, suuren tavaratalon koneistoon, joka uhkaa hukuttaa alleen pienemmät yrittäjät. Salaperäinen Pietro Mori kamppailee tosin itsekin talousvaikeuksien kanssa ja yrittää Velvet-muotitalon Alberton tapaan saada bisneksiinsä helpotusta rikkailla naimakaupoilla.

Zolan kirjan maailmaa on myös myyjien keskinäinen kilvoittelu ja kyräily. Heti alussa Teresaa aletaan epäillä tavaratalossa sattuneista varkauksista. Kiinnostava pyrkyri on Monica (Margherita Laterza), joka käyttää kaikki keinot saavuttaakseen tavoitteensa. Zolan romaanissa naisten kilpailu on vielä räikeämpää ja julmempaa, nyt toimitaan vaivihkaisemmin. Kopea päällikkö Clara (Christiane Filangieri) yrittää pitää langat käsissään ja omat salaisuutensa verhon takana.

Vahva teema ovat perhesuhteet. Teresan setä on vankilassa, eikä suku arvosta nuoren naisen työskentelemistä pahimmalle kilpailijalle, kaiken nielevälle tavaratalolle. Kun isä saapuu vakain aikein hakemaan tytärtään takaisin Sisiliaan sulhasensa luo, joutuu Teresa kasvamaan hetkessä aikuiseksi. Tehdäkö kaikkensa sukunsa ja perheensä vuoksi vai salliako itselle pala vapautta – ja kenties rakkautta?

Velvet – muotitalon tarinaan verrattuna italialaissarja tuntuu räiskyvämmältä, mutta myös etäisemmältä. Sarja lämpenee hitaasti, ja hahmojen menneisyydestä paljastuu asteittain lisää.

Alku antaa odottaa runsaasti romanttisia kiemuroita, niin pitkään ja lempeästi herra Mori sekä myös Vittorio uutta suojattiaan tiirailevat. Kielletty hedelmä houkuttelee helposti, mutta bisneselämä on julmaa ja määrätietoista. Onko 20-osaisella sarjalla minkäänlaisia mahdollisuuksia päättyä onnellisesti vai ei – se jää katsojan jännättäväksi.

Milanon naisten paratiisi, Yle Teema ti klo 19.00.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Odota, kunnes hetki on oikea. Älä levittele eteenpäin tietoa, josta et mene takuuseen. Ylireagointi voi johtaa nopeasti ongelmiin.

 

SKORPIONI

Aloita uudistukset itsestäsi. Saat päivän tapahtumista kaipaamaasi itsetunnon nostatusta. Pienet muutokset elintapoihisi tulevat tarpeeseen.

 

JOUSIMIES

Sinulla on paljon tekemistä. Et voi voittaa, jos annat tilaisuuksien livahtaa ohitse. Älä jää istuskelemaan paikoillesi.

 

KAURIS

Älä sooloile, vaan noudata sääntöjä tunnollisesti. Erityisesti liikenteessä kannattaa tänään olla erityisen varovainen. Pysy tutulla ja turvallisella maaperällä.

 

VESIMIES

Puhu tunteistasi avoimesti, niin ajatuksesi selviävät. Älä päästä ketään painostamaan sinua suuntaan tai toiseen. Ole tarkkana rahaa pyytävien tahojen kanssa.

 

KALAT

Vanha tuttu palaa elämääsi ja tarjoaa ratkaisua käsillä olevaan ongelmaan. Suunnittele seuraavaa siirtosi tarkkaan. Hätiköinti voi kostautua nopeasti.

 

OINAS

Ota riski ja tee jotain, mistä olet haaveillut jo pidempään. Aseta itsellesi selkeä tavoite. Vältä kapeakatseisuutta ja ole avoin kaikelle uudelle.

 

HÄRKÄ

Lähde kaikkeen mukaan täydellä sydämelläsi. Mene sinne, missä tapahtuu. Kerää ympärillesi erilaisia ihmisiä ja anna tilaisuus romanssin syntymiselle.

 

KAKSONEN

Kotona pysyttely voi olla hyvä ratkaisu. Ympäröi itsesi ihmisillä, joihin voit luottaa. Vanhempi sukulainen saattaa aiheuttaa sinulle harmeja.

 

RAPU

Työ ja huvi kulkevat käsi kädessä tänään. Päivä on otollinen verkostoitumiselle ja itsesi kehittämiselle. Luvassa on hyödyllisiä oivalluksia.

 

LEIJONA

Vietä aikaa uusien ihmisten kanssa ja ota heiltä opiksi. Tarkasti laadittu suunnitelma ei takaa sitä, ettei kuvaan ilmaantuisi yllätyksiä ennemmin tai myöhemmin.

 

NEITSYT

Ole huolellinen ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Virallisten asioiden hoitaminen vaatii nyt erityistä tarkkuutta. Vietä päivän päätteeksi laatuaikaa rakkaittesi kanssa.