Ihana palis! Kunhan ei aamulla, sillä se syö hyvää työaikaa kaikelta muulta. Kuva: Colourbox
Ihana palis! Kunhan ei aamulla, sillä se syö hyvää työaikaa kaikelta muulta. Kuva: Colourbox

Kahvia, sähköpostien läpikäynti ja jokin helppo tehtävä. Mönkään meni heti! Nämä tavat joutavat romukoppaan.

Torkutan aivan liikaa, aivan liian myöhään. Pesen kiireessä hampaat, harjaan tukan ja vaihdan työvaatteet. Juoksen bussiin, mutta silti saavun työpaikalle myöhässä. Kulautan aampusumpit nopeasti kurkusta alasta ja käyn läpi lukemattomat sähköpostit. Sitten ehdin vielä tehdä jotain helppoa pikaisesti ennen kuin rynnin aamupalaveriin...

Hetkonen, hetkonen. Nyt meni aivan pieleen, Business Insider opastaa. Moni toimistotyöläinen aloittaa työpäivänsä ihan väärin. Nämä kymmenen virhettä (tai edes osa niistä) tulee tehtyä jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Jospa huominen alkaisi eri tavalla?

1. Myöhästyt. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimiehet ajattelevat, ettet ole tunnollinen, vaikka tekisitkin täyden päivän.

2. Et tervehdi työkavereita. Hyvä työilmapiiri luodaan pienillä jutuilla, kuten vaikkapa sillä, että sanotaan moi tutuille ja tuntemattomille, ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelija kertoi vähän aikaa sitten Me Naisille. Tervehdyksen sanominen vaatii vain sekunnin päivästäsi.

3. Juot aamukahvit. Jos juot kahvia liian aikaisin, elimistön kortisolitasot ovat koholla. Se heikentää kofeiinin piristävää vaikutusta huomattavasti. Samalla myös kofeiinin sietokyky kasvaa, eli kahvia tarvitsee aina vain enemmän päästäkseen hereille. Noidankehä! Mihin aikaan "aamukahvi" sitten pitäisi juoda? No tähän.

4. Käyt läpi sähköpostit. Tämä ei oikeastaan ole virhe, jos sen osaa tehdä oikein. Älä käy läpi jokaista lukematonta postia, vaan silmäile niiden sisältö ja valitse työlistallesi tärkeimmät ja sellaiset, jotka vaativat vastaamista heti. Jos jäät kahlaamaan koko sähköpostisuota, hukut siihen, stressannut, ja pian kärpäsestä tulee härkänen, etkä saa mitään oikeaa aikaan.

5. Et suunnittele päivääsi. Siis ryntäät suin päin hommiin ilman, että tiedät, mitä oikeastaan olet tekemässäkään koko loppupäivän aikana. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, vanha viisauskin kertoo.

6. Päästät itsesi helpolla. Teet ensimmäisenä jotain, mikä on helppoa ja nopeaa. Oikea tapa olisi ottaa työn alle jotain vaativampaa. Tämä on valitettava totuus: mitä enemmän päivää kuluu, sitä enemmän tehokkuus laskee. Senpä takia olisikin hyvä, jos tärkeimmät ja vaativimmat hommat hoitaisi ensimmäisenä.

7. Sähläät. Sitä kutsutaan myös nätimmin "multitaskaamiseksi", eli teet sataa asiaa samaan aikaa. Se laskee työtehoa, etkä lopulta saa ehkä juuri mitään aikaiseksi. Sitä paitsi, tutkimuksen mukaan sählääminen laskee älykkyysosamäärää...

8. Istut palaverissa. Älä tee sitä virhettä. Aamut ovat huonointa aikaa palavereille. Kaikki aamupalaveriaika on pois niiltä tärkeiltä tehtäviltä, joita saisit aikaan työpäiväsi alussa.

9. Et seuraa rutiineita. Tämä nyt on vähän ristiriitaista, mutta Business Insiderin jutussa on pointtinsa. Rutiinien avulla käymme automaatilla ja voimme keskittyä oikeasti tärkeisiin hommiin. Siispä jos juot kahvisi aamuisin ja käyt läpi sähköpostit rutiinilla, ehkä se on sinun tapasi. Unohda osa aikaisemmista kohdista! Ellet sitten voisi muuttaa rutiineitasi helposti?

10. Menet töihin liian aikaisin. Kaikkia meistä ei ole luotu siihen. Oxfordin yliopiston tutkija Paul Kelley totesi syksyllä, että perinteinen työrytmimme, siis yhdeksästä viiteen, on aivan väärä. Oikeasti meitä ahkeria työmuurahaisia ei saisi pakottaa töihin ennen kello kymmentä aamulla.

TekijäVsTyperys

10 virhettä, joita ei kannata tehdä heti työpäivän alussa

Aivan sama mitä pomon päässä pörisee. Heillä on muutenkin niin olematon kosketuspinta tehtäviini. Jos ei kelpaa niin toiselle pomolle kyllä kelpaa. Työn jälki puhuu puolestaan ja edellinen pomoni alennettiinkin normihommiin kun irtaannutti minut tehtävistä joihin ei osaavaa tilalle löytynytkään... paskaset naurut joka kerta kun lounaalla sattumalta tavataan (pieni kaupunki).
Lue kommentti

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.