Kuvat Veera Lipasti

Lehdet kellastuvat, pipotuska alkaa taas. Toimitus testasi avuksesi syksyn uutuuspipot, yllättyi niiden ihanuudesta ja paljastaa samalla pipotraumansa.

”Tunnustan. Minä olen se, jonka korvat hehkuvat punaisina pakkasella, ­koska pipot eivät vain ole ystäviäni. Pahimmillaan myssyt kutiavat, hiostavat ja vetävät naamani entistäkin pitkulaisemmaksi. ­Tämä pipo on suloinen ja veikeä, 150 euron hinta aidon turkis­palleron takia tuntuu vain aika järjettömältä.” 149 €, Kjus. Linda, 24

”Syksy, wuhuu! Saan ­kaivaa lempipiponi esiin! En oikein ­ymmärrä, miksi monet ­uhmaavat kalseaa säätä päät paljaina. Eipä tekisi mieleni kulkea kylmällä avokärkisissä kengissäkään. ­Mitä tahansa ­aivojenlitistäjää tai kortsupipoa en silti päähäni pistä – myssyn täytyy olla massiivinen, pehmoinen möllykkä, kuten tämä kokeilemani pipo.” 19,90 €, Stadium. Johanna, 25

”Minulla on jättimäinen pää, joten vain harva pipo sopii. Minulla on ollut elämäni aikana kolme lempipipoa, ­eikä yhdenkään loppu o­llut onnellinen.
Ensimmäinen varastettiin pukuhuoneesta, toinen baarissa ja kolmatta en ikinä saanut ravintolareissulta takaisin. Korvapipot ovat aina olleet lempilapsiani.”
34,90 €, Maison Scotch. Jenni, 28

”Pidän pipoista, mutta kaikki eivät sovi minulle. Päähineessä on oltava volyymia. Olin tarkka pipoista jo viisivuotiaana, jolloin voitin Osuuspankin valkoruskean myssyn. Se oli niin ruma, että rauhoituin yhteiskuvaan vasta jäätelön avulla. Kokeilemani pipon kirkas sävy ja leikkisä malli miellyttivät, mutta aion hankkia vastaavan mallin hieman aistikkaampana versiona.” 9,90 €, Stadium. Elina, 35

”Minulla on iso pää ja paljon hiuksia, ja pipo vain korostaa sitä. Ala-asteen luokkaretkelläkin makeistehtaaseen kaikki paperihatut repesivät, kun yritin saada niitä kutreilleni. Tämä pipo on taatusti suloinen nuorella neidillä, mutta minun pääni paksut langat saavat näyttämään jättihattaralta.” 9,95 €, H&M. Mari, 42

”Olen aina tykännyt pipoista, sillä niillä pelastaa helposti huonon tukkapäivän. Parikymppisenä minulla oli turvapipona valkoinen villamyssy, jota käytin kesät ja talvet – jopa silloinkin kun lähdin ulos juhlimaan nirunarutopissa!  ­Kokeilemani pipo on väriltään liian räväkkä ja rusetti on vähän liian tyttömäinen. Se tuntui kyllä erittäin laadukkaalta.” 39 €, VillaWool. Essi, 31

”Lempipiponi on iso, valkoinen sienimäinen villa­pipo, johon uppoan miltei nenääni myöten. ­Myssyn luomassa kuplassa ovat vain minä ja ajatukseni. Näen pipon alta vain metrin eteenpäin, joten saan nauttia rauhasta ruuhkassakin. Voisin ostaa tämän turbaanipipon jonkin muun värisenä, se näyttää skarpilta ja hauskalta vaihtelulta.” 34,90 €, SuperYellow. Päivi, 33

”Pidän pipoa silloin, kun on kylmä ja saatan joskus käyttää kahtakin pipoa päällekkäin: alla tuulenpitävää ja päällä jotain nätimpää. Tykkään myös ohuista, beanie-mallisista pipoista, joita voi pitää sisälläkin. Kokeilemani pipon väri on todella kiva, ja voisin jopa harkita ostavani sen. Muoto vain voi tehdä päästä helposti pallopään näköisen.” 29,95 €, Esprit. Kristin, 29

”En voisi kuvitellakaan astuvani talvipakkasella ulos ilman pipoa. Kesällä taas on aivan hirveää, kun on niin kuuma, ettei voi käyttää pipoa! Kaikki piponi ovat yksivärisiä ja simppeleitä. Minulle eivät sovi kauhean isot mallit enkä välitä tupsuista. Tämän pipon väri on todella magee ja se on kivan mallinen, mutta virkkaan mieluummin samanlaisen itse.”
44,95 €, Maison Scotch. Eeva, 34

 

”Yläasteella kuulin karmean tarinan, kuinka eräs poika oli ajanut mopolla talvella kouluun ilman pipoa. Jäätyneet aivot olivat alkaneet sulaa tunnilla, ja poika oli kuollut siihen paikkaan. Eihän tarinassa järkeä ollut, mutta ihan varmuuden vuoksi olen siitä asti käyttänyt hattua pakkasella. Pipojen kanssa minulla on ongelma: ne saavat pääni näyttämään pyramidilta. Pipon alta pursuavat kiharat muodostuvat hassuksi kartioksi – toisinaan ne muistuttavat spanielin korvia. Toisaalta, voiko talven pimeydessä hiippailla koskaan liikaa hassuja oranssipipoisia tonttuja, joilla on kiharat kuin koiran korvat?” 30 €, Stadium. Outi, 34

Tiedustelut: esprit.fi, h&m.com/fi, Kjus 010 2290 780, Maison&Scotch/toverihki.fi, superyellow.fi; stadium.fi, villawool.com

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.