”En kehtaisi kertoa kaikille kavereilleni todellista palkkaani, koska useat olettavat palkan alallani olevan parempi, mitä palkkani on”, kertoo 31-vuotias nainen. Kuva: Colourbox
”En kehtaisi kertoa kaikille kavereilleni todellista palkkaani, koska useat olettavat palkan alallani olevan parempi, mitä palkkani on”, kertoo 31-vuotias nainen. Kuva: Colourbox

Raha hävettää, jos sitä on liikaa tai liian vähän.

Moni häpeää köyhyyttä tai pientä palkkaa, mutta myös muita isommat tulot voivat aiheuttaa häpeän tunteita. Yli puolet Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastanneista on joskus tuntenut tuloihin tai rahaan liittyvää häpeää.

”Tienaan enemmän kuin puolisoni ja ystäväni. Puolison lisäksi vain äitini tietää tuloni. Koen, että toinen osapuoli tulkitsisi asian kerskailuksi, jos puhuisin tuloistani tai rahasta”, kertoo esimerkiksi 31-vuotias nainen.

Onneksi häpeästä on mahdollista oppia eroon. Psykoanalyytikko Elina Reenkola ehdottaa Nainen ja häpeä -kirjassaan esimerkiksi häpeän kääntämistä huumoriksi. Myös häpeän hyväksyminen ja rakkaus (kyllä!) voivat auttaa.

Näin kyselyn vastaajat kertoivat rahaan liittyvästä häpeästä:

”Kaikilla muilla tuntuu olevan enemmän rahaa käytettävissä, niilläkin, jotka tekevät suunnilleen samoja töitä kuin minä. Olen tullut siihen tulokseen, että muut ikäiseni saavat edelleen vanhemmiltaan rahaa tai ottavat jotain luottoja tai vippejä. Muuta selitystä en keksi.

Ennen häpesin tulotasoani, varsinkin mieheni huomattavasti varakkaampien ystävien edessä. Nykyään en enää niin jaksa hävetä, mutta en silti kehtaisi paljastaa kaikille, miten paljon vähemmän tienaan. Köyhyyteni ei johdu ylettömästä tuhlailusta vaan siitä, että asumiskulujen, ruuan ja laskujen jälkeen ei vain kauheasti jää mitään. Hiukan saan laitettua säästöön.” Nainen, 33

”Voisin ostaa mitä tahansa koska tahansa, mutta en halua mitään.”

Liian paljon ylimääräistä

”Olen hävennyt sitä, että minulla on aika paljon rahaa verrattuna kavereihin, ja yrittänyt pitää asiaa salassa. En tajua, miten niin monet ovat niin peeaa! Tienaan 2080 euroa kuussa ennen veroja, ja minulle jäi yli 500 euroa kuussa säästöön silloinkin, kun maksoin 800 euron vuokraa yksin. Nyt kun puoliso osallistuu kuluihin, jää paljon enemmän.

En pihistele mistään, en vain saa kaikkea kulumaan, ja vuosien mittaan siitä on kertynyt huomattavat säästöt. On kurjaa katsoa, kun joku kaveri pinnistelee, että rahat riittävät välttämättömään, ja joutuu säästämään kauan vaikka uuteen puhelimeen. Minä voisin ostaa mitä tahansa koska tahansa, mutta en halua mitään. Minulla on koti, ruokaa ja mies. Vaatteeni ja kodin tavarat ostan kirppikseltä kierrättämisen vuoksi ja kännykkä, ainut elektroninen laitteeni, on halpa ei-älykäs malli, koska sellainen on helppokäyttöinen ja akku kestää kauan. Ainut, mihin tuhlaan, on toisinaan ulkona syöminen ja lemmikkien tarvikkeet.” Nainen, 27

”Minua hävettää, kun saan niin paljon säästettyä ja perheen tulotasoon nähden reissaamme todella paljon. Olen työpaikalla ainoa, joka ei valita palkan pienuudesta.” Nainen, 44

”Olen työpaikalla ainoa, joka ei valita palkan pienuudesta.”

”Lähinnä häpeän länsimaista hyväosaisuuttani ja sitä, että tuntuu niin helpolta haalia tavaraa. Jotenkin sitä ilman ei vaan osaa olla...” Nainen, 35

Vaietut ongelmat

”Joskus olin pahassa velkakierteessä ja silloin en häpeältäni puhunut kenellekään ongelmistani. Vasta jälkeenpäin olen voinut asiasta puhua. Pieniä tuloja ei mielestäni kenenkään tarvitse hävetä.” Nainen, 35

”Olen ollut peliriippuvainen viimeiset 10 vuotta, joten köyhyys ja rahaongelmat ovat tuttuja. Ei ole rahaa ollut tehdä mitään tai ostaa mitään uutta. Esimerkiksi joululahjat ovat usein jääneet ostamatta. Kukaan ei edes tiedä rahavaikeuksistani. En ole pystynyt sitä kertomaan lähinnä juuri häpeän vuoksi.” Mies, 30

200 euron polttarit

”Välillä kieltäydyn kaveriporukan menoista, polttareista, pippaloista ynnä muista reissuista, koska elämme täysin eri elämäntilanteissa ja itselläni ei ole varaa osallistua. Työssäkäyvälle on varmaan ihan ok maksaa kaverin polttareihin osallistumisesta 200 euroa, kun taas opiskelijalle se on koko kuukauden budjetti ruokaan ja muihin menoihin.” Nainen, 25

”Monet eivät ymmärrä, miksi tyydyn näin vähään.”

”Olen aina ollut pienituloinen. Tällä hetkellä olen työssä, josta saan enemmän palkkaa kuin koskaan ennen (2030 euroa /kk), mutta rahat eivät silti riitä. Asun Helsingissä yksin ja ahtaasti, asumiseen menee liki 700 euroa kuukausittain. Pahan päivän varalle tai mahdolliselle lomareissulle (en ole ollut palkallisella lomalla 9 vuoteen) säästäminen on erittäin vaikeaa, mutta yritän saada kuukausittain edes 50 euroa säästöön. Joskus sekään ei onnistu, jos on joutunut tekemään isompia hankintoja, kuten uudet silmälasit, kodinkoneen, kännykän tai muuton yhteydessä sisustustavaroita. Odotan joka vuosi veronpalautuksia, sillä ne takaavat sen, että voin ostaa isolle perheelleni joululahjat.” Nainen, 30

Tyydynkö vähään?

”Olen tarkka omista raha-asioistani, ja mielestäni raha-asioista on helppo puhua ja niistä PITÄISI puhua. Ongelmana tosin on, että muun muassa puolisoni on todellinen vastakohtani talousasioissa eikä halua keskustella raha-asioista, koska tuntee alemmuudentunnetta ja ehkä jopa häpeää (hän ei osaa käsitellä rahaa järkevästi).

Oma häpeäni raha-asioissa kohdistuu lähinnä siihen, ettei omalla alallani makseta palkkaa juuri 2000:ta euroa kuussa enempää. Monet eivät ymmärrä, miksi tyydyn näin ’vähään’, ja ihmettelevät, miksi haluan kitkutella vähillä rahoilla, vaikka voisin muualla tienata enemmänkin.” Nainen, 26

Onni piilee pienessä

”Mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän kuluttaa. Olen jo vuosia ollut köyhyysrajalla ja siihen tottuu. Nautin suunnattomasti kesän ensimmäisestä ja viimeisestä jäätelötötteröstä, joka on samalla se kesän ainoa. Lomailuun riitti makoilu omalla pihalla ja vapaa-ajasta nauttiminen. Tiedän, että tämä huono rahatilanteeni on ohimenevää, enkä siksi sure sitä. Mieluummin kerron avoimesti, ettei rahaa ole, kuin keksin satuja kavereille.” Nainen, 32

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!