Lapsiin kohdistuvaa välinpitämättömyyttä vastaan käynnistetty kampanja on herättänyt paljon närkästystä. Missä ovat isät?

”Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa.” Tämä otsikko kuuluu Helsingin kaupungin tiistaina julkaisemalle lehtimainokselle. Kuvassa näkyy design-tuolissa tablettiaan selaava äiti poissaolevan näköisenä ja hänen vieressään ovat lapset, joista toinen itkee ja toinen roikkuu kattokruunussa.

– Pädin lukeminen voi olla henkistä väkivaltaa, kun lapsi ei saa huomiota – vaan nonchaleeraamista, joka loukkaa ja traumatisoi  lasta, sanoo Helsingin kaupungin Olli Salin. Kuva: Helsingin kaupunki.
– Pädin lukeminen voi olla henkistä väkivaltaa, kun lapsi ei saa huomiota – vaan nonchaleeraamista, joka loukkaa ja traumatisoi lasta, sanoo Helsingin kaupungin Olli Salin. Kuva: Helsingin kaupunki.

Mainos ja samaan kampanjaan liittyvä video ovat saaneet paljon huomiota sosiaalisen median kanavissa ja verkkokeskusteluissa. 

Moni näkee Välinpitämättömyys-kampanjan erityisesti äitejä syyllistäväksi. Pädin ja älypuhelimen selaaminen on rinnastettu kampanjamateriaaleissa väkivaltaan.

Pahimpien kriitikoiden mukaan mainoksissa on mennyt kaikki pieleen. Yle kertoo, että Mainonnan eettinen neuvosto on saanut kampanjasta tiistain aikana neljä kantelua.

Me Naiset tavoitti lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtajan Olli Salinin ja kysyi kymmenen kysymystä kampanjasta.

 

1. Mistä kertoo tämän päivän Helsingin Sanomissa julkaistu koko sivun mainoksenne, jossa otsikkona on ”Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa”?

”Kampanjan taustalla on huolestuttava ilmiö, että me vanhemmat eli isät, äidit, isovanhemmat ja kaikki aikuiset emme aina ota huomion lapsen tarvetta, hänen viestiään sekä haluaan tulla huomatuksi ja kuulluksi.
Lapsella on aito aikuisen tarve, yhdessä elämisen, tekemisen ja kokemisen tarve. Sitä voi häiritä se, että olemme henkisesti muualla (äiti netissä) tai fyysisesti poissa (isä töissä, pois perheestä). Tällöin se, että lasta ei huomata ja oteta huomioon, voi olla lapselle traumaattinen kokemus, että hänestä ei välitetä.
Tämä voi olla henkistä väkivaltaa, psyykkistä kaltoin kohtelua. Haluamme herättää aikuiset huomaamaan lapsi ja katsomaan peiliin.”

”Pädin lukeminen voi olla henkistä väkivaltaa, kun lapsi ei saa huomiota.”

2. Miksi kuvaan valikoitui äiti tablettinsa kanssa?

”Kampanjaa valmisteltiin vuoden verran.  Halusimme olla korostamatta fyysistä väkivaltaa, kuten verta ja ruhjeita. Halusimme nostaa esiin henkisen poissaolon, jossa esimerkiksi älypuhelimeen, tablettiin tai esimerkiksi televisioon keskittyminen ei ole sukupuolittunutta. Mutta kun isät ja miehet vielä useammin ovat kokonaan poissa, etsimme henkilöitä ja interiööriä, jossa ulkoisesti on kaikki hyvin, mutta…

3. Miksi valitsitte näin kliseisen lähestymistavan?

”Tämä kauniilta näyttävä maailma sisältää säröjä ja ristiriidan, josta isä/mies on kokonaan pois ’kuviosta’. Se näyttää todella herättäneen kysymyksiä ja huomiota, kuten ajattelimmekin – mutta lapsista välittäminen ei ole kliseistä!”

4. Kuinka paljon palautetta olette saaneet mainoksesta ja mitä olette vastanneet kritisoijille? 

”Sekä kiittävää että moittivaa palautetta on tullut todella runsaasti, niin sosiaalisen median kuin kaupungin palautejärjestelmän kautta.
Olemme selvittäneet kampanjan taustaa ja korostaneet, ettemme halua syyllistää ketään, vaan herättää pohtimaan meidän aikuisten toimintatapaa ja vastuuta, yhteistä vastuuta lapsista – periaatteella ’koko kylä kasvattaa’.”

5. Oletteko ymmärtäneet kritiikin, joka on noussut kampanjasta?

”Olemme ymmärtäneet kritiikin ja vastaamme palautteisiin.”

”Koulutuspaketti sadoille työntekijöille ja koko kampanja maksavat noin 170 000–180 000 euroa.”

6. Mitä koko kampanja maksaa?

”Kampanjan koulutusosuus on ollut käynnissä koko vuoden ja jatkuu keväällä 2017. Koulutuspaketti sadoille työntekijöille ja koko kampanja maksavat noin 170 000–180 000 euroa.”

7. Kuka tämän mainoksen idean keksi? 

”Idea kehitettiin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen asettaman työryhmän kokouksissa yhdessä järjestöjen asiantuntijoiden ja mainostoimiston kanssa. Printtimedian ja filmituotannon toteutti Mainostoimisto FOLK. Filmituotannon ohjaajana oli Petri Kotwica.”

8. Onko kyseistä printtimainosta julkaistu tai aiotaanko sitä julkaista muualla?

”Sitä julkaistaan kaupungin nettisivustolla, sähköisissä katumainoksissa ja Image-lehdessä. Lisäksi julistetta on painettu 1 500 kappaletta, ja sitä jaetaan sekä kaikkiin kaupungin omiin toimipisteisiin ja järjestöille sekä muille viranomaisille.”

9. Myönnättekö, että mainos meni pieleen?

”Kun ilmoitus on herättänyt huomion ja virittänyt keskustelun, ei liene mennyt pieleen.”

10. Mitä olisitte voineet tehdä toisin?

”Montakin asiaa, mutta tämä ja viisi aiempaa kampanjaa on tehty työryhmän yhteisillä päätöksillä.”

Helsingin Sanomat ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lapsen aika on nyt

10 kysymystä Helsingin kaupungin kohukampanjasta: ”Ei liene mennyt pieleen”

Kiitos Helsingin kaupunki kun rohkeasti nousitte puolustamaan lasta. Liian moni lapsi on tuon someväkivallan uhri. Normaali kiintymyssuhde jää rakentumatta, puheen kehitys viivästyy ja jää puutteelliseksi. On sydäntäsärkevää katsoa, kun äiti imettää lastaan kännykkä kädessä....poissaolevana. Kyllä totuus täytyy ottaa esille "maton alta"; äitiys ei suinkaan aina ole pyhää.
Lue kommentti
nainen ja äiti

10 kysymystä Helsingin kaupungin kohukampanjasta: ”Ei liene mennyt pieleen”

Todella hienoa että on saatu aikaiseksi näin puhutteleva ja hyvä kampanja. Laittoi ajattelemaan meilläkin omaa käyttäytymistä lasten kanssa sekä netissä roikkumista. Keskustelimme mieheni kanssa tästä ja päätimme kumpikin muuttaa käytöstämnme. On se kumma että naisesta ja äidistä ei voi nykyään esittää mitään kritiikkiä. Miehistä ja isistä kyllä voi.
Lue kommentti

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Vapaaottelija Makwan Amirkhani pyytää, ettei syyttömiin ihmisiin kohdistettaisi vihaa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, on ottanut Facebook-sivuillaan kantaa perjantain tapahtumiin Turussa. Turvapaikanhakijana Suomeen muuttanut marokkolaismies puukotti Turun kauppatorilla kahdeksaa ihmistä, joista kaksi menehtyi. Tekoa tutkitaan terrorismina.

Iskun jälkeen erityisesti sosiaalisessa mediassa on nähty paljon maahanmuuttokriittisiä ja ja jopa rasistisia puheenvuoroja, jotka ovat kohdistuneet myös syyttömiä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kohtaan. Päivityksessään Amirkhani puolustaa suomalaisia maahanmuuttajaperheitä ja pyrkii suitsimaan ihmisten vihaa. Päivitys on kerännyt maanantaihin mennessä yli 23 000 tykkäystä.

– Mun äiti viettää kaiken ajan päivästään kasvimaalla. Vanhin veli pyörittää kauneussalonkia. Vanhin sisko taas on lähihoitaja. Nuorempi veli toimii myös yrittäjänä, yks siskoista on hammashoitaja, yks kosmetologi, yks kokki ja mä taas urheilen ammatikseni, Amirkhani kirjoittaa.

”Älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa”

Amirkhani on itse Iranissa syntynyt kurdi. Hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan lapsi.

– Kaikki on kiitollisia kaikesta, mitä meillä tällä hetkellä on. Samankaltaisia maahanmuuttajaperheitä on ympäri Suomea, joten älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa.

– Jos sä annat vihan ottaa vallan, niin terroristit on voittanut, Amirkhani päättää päivityksensä.

Amirkhani on myös aiemmin kommentoinut maahanmuuttoa ja -muuttajia. Vuonna 2015 hän julkaisi videon, jossa pyysi maahanmuuttajia välttämään konflikteja ja väkivaltaa.

– Te teette niin monen muun maahanmuuttajan eämästä paljon vaikeampaa täällä Suomessa, Amirkhani sanoi maahanmuuttajien väkivaltaa käsittelevässä videossa.

Jipo

Vapaaottelija Makwan Amirkhani vetoaa suomalaisiin Turun iskun jälkeen – ”Jos sä annat vihan ottaa vallan, terroristit voittavat”

Mut hei, tosiasia on se että Suomessa ei tarvinnu pelätä terroristeja ennenkö ne otettiin avosylin vastaan. Sitä ei pysty kukaan kieltämään. Meillä on kädet täynnä ihan kotimaisiakin hulluja, niin miks vielä haalitaan muualtakin? Mitä hyötyä näistä on Suomelle? Ne möllöttää omissa porukoissaan eikä yritäkään sopeutua. Ne on vain kuluerä tässä uppoavassa laivassa mitä joskus ylpeänä kutsuin kotimaaksi.
Lue kommentti
Sinun tätisi

Vapaaottelija Makwan Amirkhani vetoaa suomalaisiin Turun iskun jälkeen – ”Jos sä annat vihan ottaa vallan, terroristit voittavat”

Se on totta että kädet on täynnä kotimaisia hullujakin. Koulusurmaajia piti pelätä ihan tosissaan vielä hetki sitten (varmaan edelleenkin poliisi tekee täysillä töitä koulusurmien estämiseksi), ja Imatralla kotimainen terroristi teloitti 3 naista puolisen vuotta sitten. Minusta kyse on lähinnä siitä, että joutilaat nuoret (miehet, vaikka joukossa on toki joitain naisiakin) joiden elämä on solmussa syrjäytymisen ja muiden ongelmien takia, ovat altista kasvualustaa väkivaltaisille hulluille...
Lue kommentti