Älä päästä huntupyrstöä luontoon, ole kiltti! Kuva: Shutterstock
Älä päästä huntupyrstöä luontoon, ole kiltti! Kuva: Shutterstock

Kultakalat aiheuttavat päänvaivaa! Ensin Yhdysvallat, sitten Kanada. Milloin Suomi?! Pitäkää kaloistanne huolta, ihmiset.

Varoitus, varoitus! Ei enää yhtään kultakalaa alas vessanpöntöstä! Kanadalaiset ovat hädissään, ja Albertan provinssi on antanut virallisen tiedotuksen asiasta. Niin moni on huuhdellut hylkäämänsä mutta elävän kultakalansa viemäriverkostoon, että kalat ovat alkaneet elää ja lisääntyä viemäriverkostossa. CBC News'in mukaan suurimmat yksilöt alkavat olla jo lautasen kokoisia. Pahimmillaan viemärikaloista on muodostunut 40 kalan parvi, joka poistettiin myöhemmin lammesta, jonka ne löysivät kodikseen.

Mutta mitäs haittaa parista pienestä jättikultakalasta nyt on? Viranomaisten mukaan vierasperäinen uusi laji, viemärikultakala, saattaa horjutta herkkää ekosysteemiä.

– Vaikka huuhdeltava kala olisi kuollut, voi se kantaa sairauksia tai loisia, jotka leviävät, jos vedenpuhdistusjärjestelmä ei ole täydessä toimintakunnossa, Albertan ympäristöviranomainen selittää.

Apua! Onko Suomen luontokin vaarassa? Kyllähän meilläkin menehtyneet akvaariokalat on huuhdeltu jo vuosia viemäriin tai joku on voinut päästää liian suuren lemmikkinsä vapauteen lähimpään jorpakkoon. Helsingin Sanomat haastatteli kesäkuussa tutkijaa, joka muistuttaa, että vieraslajeja ei tosiaan pitäisi päästää luontoon. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun vallannut city-kanipopulaatio on saanut alkunsa luontoon vapautetuista lemmikkikaneista.

– Jo yksi kultakalayksilö voi esimerkiksi lampeen päästessään muodostaa sinne oman populaationsa. Nopea lisääntymistapa ja jälkeläisten kova ruokahalu aiheuttaisivat lammikossa tilanteen, jossa kotimaisille kaloille ei enää riittäisi ravintoa. Kultaiset huntupyrstöt ottaisivat vallan ekosysteemissä, tutkija Lauri Urho visioi lehden haastattelussa.

Toistaiseksi saamme kuitenkin olla rauhaa: kultakalakantoja ei Suomen luonnonvesissä ole vielä tavattu. Toista se on esimerkiksi Coloradossa. Yhdysvaltalaiset viranomaiset epäilevät, että joku on käynyt kippaamassa koko akvaarionsa sisällön järveen, jossa uiskentelee nyt tuhannen kalan parvia, Yle kertoi huhtikuussa. Villieläimistä vastaava virasto yrittää etsiä syyllistä kultakalainvaasioon.

Lähde: Telegraph

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti