Oikeaoppisesta raastepöydästä saa nautiskella eriyisesti huoltoasemien ravintoloissa. Kuva: Anna Huovinen
Oikeaoppisesta raastepöydästä saa nautiskella eriyisesti huoltoasemien ravintoloissa. Kuva: Anna Huovinen

Kokosimme listan sanonnoista, jotka vain suomalainen ymmärtää.

Lontoossa asuva näyttelijä Antti Holma pohti Ylen Noin viikon radiossa, että Suomesta löytyy lausahduksia ja tunnelmia, joita vain toinen suomalainen voi ymmärtää. Hän nosti ohjelmassa esille hienon lausahduksen ”raastepöydästä voipi aloitella”.

Holma maalaili raastepöydän tunnelmaa näin: Aluksi kaksivärivärjätyt kutrit omaava maakuntaravintolan tarjoilija Marjukka kysyy, että ”mitäpä laitellaan”. Tilaat lehtipihvin tai kanaa paholaisen hillolla. Marjukka vastaanottaa tilauksesi ja sanoo: ”Raastepöydästä voipi aloitella.”

Osaat varmasti eläytyä tunnelmaan, sillä missään muualla ei ole samanlaisia raastepöytiä kuin meillä: pakasteherneitä, pakastemaissia, isopalaista kaaliraastetta ja voimakasta ranskalaista kastiketta. Tunnelmaan kuuluu suomalainen opeteltu rentous: oikeasti kaikki haluavat, että tilanne olisi nopeasti ohi.

Listasimme muutamia muita lausahduksia, joita vain suomalainen ymmärtää:

Torilla tavataan!

Tämä hurmoksellinen huudahdus on tietysti lähtöisin keväältä 1995, kun Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon MM-kultaa. Leijonille järjestettiin tuolloin spektaakkelimainen kansanjuhla Helsingin Kauppatorilla. Sen jälkeen huudahdus ”torilla tavataan” raikaa aina, kun joku suomalainen tekee ulkomailla jotain suurta – jaksoi sitten torille asti vääntäytyä tai ei.

Kättely alkaa Mariankadun puolelta.

Monella suomalaisella on vapaapäivä, pöytä on koreana ja kynttilät palavat ikkunalaudalla. Kukaan ulkomaalainen ei ymmärrä, että saamme kylmiä väreitä ja kyynelsilmät yhdestä kättelystä. He eivät myöskään ymmärrä, miksi monta tuntia kestävä kättelytilaisuus kerrataan ja arvostellaan vielä moneen otteeseen mediassa. Vaikka ulkomaalaiset arvostaisivat itsenäisyyspäivän juhlaamme, he eivät aina ymmärrä, miksi tämä kättely on usein vuoden katsotuimpien ohjelmien joukossa.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

Erityisesti urheiluselostajien lähetyksen lopuksi käyttämä fraasi. Käytetään siitä huolimatta, että kuva ja tunnelma ovat harvoin seuraavassa lähetyksessä täysin samat.

Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?

Kysytään kaupan kassalla aina, kun ostaa pakasteita. Jos vastaat ”no joo”, myyjä saattaa hämmentyä, koska harvoin kukaan edes haluaa pakasteita pieneen pussiin. Onneksi pienet pussit ovat häviämässä kaupoista. 

Saunaan ilman uima-asua.

Uimahallin saunatiloihin naulattu pyhä kyltti, joka löytyy usein ”suihkun kautta saunaan” -kyltin läheisyydestä. Kyltti on niin kunnioitusta herättävä, että sitä on toteltava, ja sen edessä tekisi mieli kumartaa.

Onko talviturkki jo heitetty?

Häv jyy oolredi throuvn jöör vintterkout? Myös tämä kysymys on hauska tapa hämmentää ulkomaanvieraita. Talviturkin heittäminen tarkoittaa luonnollisesti ensimmäistä uintikertaa meressä tai järvessä talven jälkeen. Talviturkki kannattaa heittää mahdollisimman aikaisin, jotta pääsee rehvakkaasti kehumaan urheuttaan ja piinaamaan kanssaihmisiä tällä kysymyksellä.

Ei lämpöä harakoille!

Älä ikinä jätä ulko-ovea auki kylmällä säällä, etteivät harakat pääse nauttimaan lämmöstä. Harakat nimittäin istuvat lähellä ulko-oveasi ja kyttäävät, että jätät oven auki.

Näin on marjat!

Käytetään itsevarmana lausahduksena tilanteessa, missä jostain asiasta on aivan varma. Mutta mitkä marjat? Onko kyseessä puolukat tai kenties mustikat? Emme tiedä itsekään.

Hei sinä, joka olet aina ihan katki ja poikki! Tiedämme, miltä sinusta tuntuu, joten kokosimme tunteet sanoiksi ja kuviksi.

1. Ei voi vielä olla aamu! Ei varmana ole!

2. Onko muka pakko nousta?

Aivan hyvin voi torkuttaa 15 kertaa putkeen.

3. Tylsä palaveri? Nyt on pakko skarpata ihan tosissaan

4. Kahvia!

Mikään määrä ei ole sinulle aamuisin tarpeeksi.

5. Kun olet työpäivän jälkeen niin kuitti, että voisit mennä vain suoraan nukkumaan

6. Ei ole paikkaa tai asentoa, jossa et pysty nukkumaan

 

Yup, he's fast asleep in a gift bag #catsofinstagram #cat #catstagram #sleepycat #sleepingweird #graham

Henkilön Christine (@arcticfire87) jakama julkaisu

7. Se ilme, kun ihmiset kysyvät viikonloppusuunnitelmistasi

Aiot tietenkin vain ja ainoastaan nukkua.

8. Päiväunet = taivas

9. Kun näet sängyn, pystyt ajattelemaan vain yhtä asiaa

Joko saa heittäytyä pötkölleen?

10. Iltaisin lasket minuutteja siihen, kun on okei mennä nukkumaan

Olet vakaasti päättänyt sinnitellä ainakin yhdeksään, josta on tullut virallinen nukkumaanmenoaikasi.

11. Yleisin vastauksesi, kun joku kysyy mitä kuuluu

*haukotus*

 

Rp @dp4k.m: via @sgvegancommunity DON'T YAWN CHALLENGE Can you watch the entire video without yawning - challenge starts now (🎥: Best video you will ever seen FB) 😀 We are all so similar. On one hand, some animals are kept as pets. But on the other hand, if you go to - if you've been to the supermarket, you can see they're sold in parts as food products 😷 From the viewpoint of the animal, its the same animal, just that some get to be family and friends of humans, while some ended up as their food 😱 There's no difference at all. View all as one, and one as all. Humans and animals are all living being. Start today #Govegan 🙌 For those with Netflix, why not catch #Okja with your family and friends? Hope more view each and every life as equal 🙌 #SgVeganCommunity ❤ @sgvegancommunity 🌱 #Vegan #vegancommunity #sgvegan #veganSingapore #singaporevegan #Singapore #veganofig #compassion #素#纯素 #veganlifestyle #netflix #netflixflim #superpig #animalvideo #animallovers #animals #dogs #dogsofinstagram #yawn

Henkilön Preserve Wildlife🐯@blane930 (@preservewildlife) jakama julkaisu

12. Ahh, parisuhdetorkut

Pa-ras-ta.

13. Nälkäkiukku ei ole mitään verrattuna väsymyskiukkuun

14. Paras paikka maailmassa?

Oma sänky tietenkin. Se käy myös toimistosta ja ruokailutilasta.

 

Saturdays spent like this 🌧

Henkilön Alice Caitlyn (@alice.caitlyn) jakama julkaisu

Jokaisessa meissä asuu oman elämänsä supersankari.

Muistatko vielä Viikingin, Skorpionin ja Vääpelin? 1990-luvun hittisarja Gladiaattorit muistetaan Katariina Ebelingin tukasta, tiukoista trikooasuista – ja tietysti niistä gladiaattoreista.

Gladiaattorit olivat oman aikansa kansallissankareita, joiden väkivahvuutta päästiin ihailemaan aina keskiviikkoiltaisin. Heidän tehtävänään oli estää kilpailijoita pääsemästä maaliin lajeissa, jotka tunnettiin muun muassa nimillä Viidakon Valtias, Kaupunkisota ja Luotikuja.

Nyt Gladiaattorit palaa 23. syyskuuta televisioon uusin jaksoin yli kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. Gladiaattoreiden riveissä nähdään muun muassa Martina Aitolehti ja Cheekin veli Jere Tiihonen.

Gladiaattoritunnelmaan voi virittäytyä etsimällä omaa sisäistä supersankariaan. Alla olevasta Me Naisten testistä voit selvittää, mikä on oma gladiaattorinimesi.

 

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.