Nuuksion kansallispuistokin lienee liian kaunis ollakseen totta. Kuva: Shutterstock
Nuuksion kansallispuistokin lienee liian kaunis ollakseen totta. Kuva: Shutterstock

Brittimies oppi lapsena vanhemmiltaan uskomattoman teorian, joka on alkanut elää omaa elämäänsä netissä.

Tänä vuonna on saatu iloita Suomea käsittelevistä matkailu-uutisista maailmalla. Silti maailmalla moni ei tiedä Suomesta juuri mitään saati ole kuullutkaan koko maasta. Mutta löytyypä netistä myös ihmisiä, jotka uskovat, että Suomi on keksitty juttu.

Suosittu kanadalais-yhdysvaltalainen media Vice kertoo tuoreessa jutussaan miehestä, jonka Reddit-sivustolla jakama teoria uskottelee, että Suomi on valhetta. Kyllä vain.

22-vuotias Jack, Redditissä nimimerkki Raregans, oppi teorian pienenä vanhemmiltaan.

– Olin kahdeksan tai yhdeksän vanha, kun he kertoivat sen ohimennen, kun katsoimme uutisia ja Suomi mainittiin. En muista sanavalintaa tarkasti, mutta pointti oli, ettei Suomea ole olemassa. Se ei ollut iso juttu, koska pienenä sitä uskoo kaiken, mitä vanhemmat sanovat, hän kertoo Vicelle.

Jack rakastaa Redditiä, joten vuosi sitten hän jakoi eriskummallisen teorian sivuston keskusteluketjussa vanhempien oudoista opetuksista. Oikeasti Jack nykyään uskoo, että Suomi on todellinen maa. Niin uskovat myös hänen vanhempansakin. Vanhempien sepittämä tarina lähti kuitenkin elämään omaa elämäänsä.

Suomi-teoriasta on syntynyt monia uusia ketjuja Redditiin. Moni selkeästi vitsailee aiheesta, mutta joukossa näyttää olevan myös ihmisiä, jotka oikeasti uskovat teoriaan. Nettikansahan tunnetusti rakastaa salaliittoteorioita. Jack toteaa, että on mahdotonta tietää, kuka on tosissaan ja kuka ei.

Miten teoria menee?

Kuulu teoria on varsin omaperäinen. Sen mukaan Venäjä ja Japani keksivät Suomen ”väitetyn” itsenäistymisen aikoihin. Syy: Japani halusi kalastaa siellä, missä Suomi muka on ilman syytteitä tai seurauksia ympäristörikkeistä. ”Suomen” kohdalla pyydetyt kalat maa toimittaa Venäjältä Japaniin Trans-Siperian junatietä pitkin – ja tämän vuoksi koko tie keksittiin. Kyydissä on mukamas Nokian tuotteita.

”Tästä syystä Nokia on suurin 'suomalainen' yritys ja Japani on Nokian iso maahantuoja, vaikka harvalla maassa on Nokian puhelin”, teoriassa sanotaan.

Helsinki sijaitsee itäisessä Ruotsissa.

”Suomalaiset” asuvat teoriaan mukaan oikeasti Itä-Ruotsin pikkukylissä, Venäjän länsiosissa tai Viron pohjoisosissa. Helsinki sijaitsee itäisessä Ruotsissa.

Nimi Finland juontaa juurensa kaloista, sillä englannin kielen sana fin tarkoittaa kalan evää. Tästä kekseliäisyydestä on pakko antaa pisteitä!

Aluksi muut maat leikkivät mukana, koska Japani ja Venäjäkin tekivät niin. Ajan kuluessa Suomesta tuli kuitenkin tärkeä ihanne, eräänlainen utopia, joka on liian hyvä ollakseen totta.

”Yksikään oikea maa ei voisi kerta toisensa jälkeen saada ykkössijaa koulutuksessa, terveydenhuollossa, sukupuolten välisessä tasa-arvossa, lukutaitolistauksissa, kansallisessa turvallisuudessa, vähiten korruptoituneena hallintona, lehdistönvapaudessa. Se on jotain, jota kohti maat ja ihmiset voivat pyrkiä”, teoriassa sanotaan.

”Kävi ilmi, ettei todella kuuluisaa suomalaista ole olemassa.”

Vice kiteyttää asian omaan tapaansa: ”Suomi on maailman kanadalainen tyttöystävä, joka todellakin on olemassa.”

”Yritin tavoittaa jotain kuuluisaa suomalaista, jotta voisimme keskustella Suomen olemassaolosta. Mutta kävi ilmi, ettei todella kuuluisaa suomalaista ole olemassa. Jos ajattelet yhtä juuri nyt, hän on todennäköisesti ruotsalainen. Heillä on monia hevibändejä, jääkiekkoilijoita (rakastan sua, Teemu), joitain loistavia sellistejä ja vastaavia, mutta ei ketään maailman ympäri kuulua suomalaista”, Vicen toimittaja Mack Lamoureux veistelee.

Brutaalia, mutta kieltämättä lienee totta.

Netistä löytyy myös teorian pohjalta laadittuja karttoja, joista Suomi puuttuu.

Vihaa, stalkkereita ja Suomi-tietoa

Jack haluaa esiintyä Vicen jutussa ilman sukunimeään, koska teoria on herättänyt myös vihaisia reaktioita. Hän on siksi poistanut henkilökohtaisia tietojaan Redditistä. Eräs tuntematon jopa kertoi Jackille selvittäneensä, missä tämä asuu.

Kielteisistä viesteistä huolimatta Jack on ylpeä teoriasta. Onhan se aikamoinen baaritarina. Lisäksi sillä on ollut yllättäviä seurauksia.

”Yksi tyyppi joka tarjoutui lennättämään minut Suomeen.”

– Monet suomalaiset ovat lähettäneet minulle viestejä siitä. Ironisesti teorian tulo julki on opettanut minulle paljon enemmän Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista kuin tuskin olisin muuten ikinä opinnit. Ja uskon, että moni muukin on oppinut. Yksi tyyppi jopa tarjoutui lennättämään minut pari vuotta sitten Suomeen, koska halusi todistaa maan olemassaolon, Jack kertoo Vicelle.

Jack ei ottanut tarjousta vastaan, mutta ehkä hän vielä jotain päivänä reissaa Suomeen!

Nyt-liite haastatteli Jackia Redditin välityksellä. Hän lähettää jutussa terveisiä suomalaisille:

”Haluaisin pyytää anteeksi, että aloitin salaliittoteorian, jonka mukaan teidän maanne ei olisi olemassa. En uskonut, että se paisuisi niin isoksi, vannon! Myös teidän maanne vaikuttaa todella mahtavalta, haluaisin käydä siellä joku päivä. Pidän kylmästä ilmasta ja vodkasta, joten varmaan sopisin hyvin joukkoon.”

Niin ja Jackin vanhemmat, he nauroivat hysteerisesti, kun kuulivat teoriasta seuranneesta jälkipyykistä.

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.