Paljastava kysymys: näetkö tässä pupunruokaa vai leffaillan herkkueväät? Kuva: Shutterstock
Paljastava kysymys: näetkö tässä pupunruokaa vai leffaillan herkkueväät? Kuva: Shutterstock

Nykyihminen ei vain pysty olemaan kertomatta muille, miten hienon ruokavalion on itselleen valinnut.

Myönnetään, olen tyypillinen 2010-luvun ihminen: minun täytyy usein oikein nipistää suuni kiinni, etten alkaisi puhua siitä, mitä ruokaa syön ja mitä en syö. Olisi niin kiva vähän kertoilla kaikista tekemistäni fiksuista valinnoista.

Minä ja moni muu olemme ottaneet vanhan Olet mitä syöt -sanonnan hiukkasen liian tosissamme ja kuvittelemme nyt, että juuri oikeanlainen syöminen on tapa saada palkankorotus, unelmien parisuhde, bikinimainokseen sopiva vartalo ja virheettömän cool identiteetti. 

Kyllähän syöminen vaikuttaa moneen asiaan. Esimerkiksi sillä tavoin, että jos on tuntikaupalla syömättä, tulee nälkäkiukku, josta ei seuraa mitään hyvää. Tästä ei taida olla tutkimusta, mutta uskon, että ihmiset, jotka pystyvät välttämään nälkäkiukun, ovat onnellisempia ja menestyneempiä kuin muut.

Hyvä vaikutelma, kiitos

Kunpa vain malttaisimme syödä rauhassa ruokiamme ja nauttia niiden tuomista hyvistä vaikutuksista. Mutta ei, meidän pitää päästä puhumaan ruuasta. Eikä se puhe ole vain sen ihastelua, miten hyvältä jäätelö ja pizza maistuvat. Puhe on omien ruokatottumusten luokittelua ja luettelua, jolla haluamme antaa itsestämme tietynlaisen vaikutelman. 

Toisten ruokarajoitteiden ja ruokavaliovalintojen kuunteleminen on suurin piirtein yhtä mielenkiintoista kuin toisten unien kuunteleminen. Omista ruokarajoitteista ja -valinnoista puhuminen sen sijaan... Ihanaa! Ilmaisia trendikkyys- ja hyvä ihminen -pisteitä vain sillä, että sanoo syöneensä eettisesti valmistettua luomulehtikaalia lounaaksi ja aamiaiseksi. 

Koska ihminen tarvitsee helposti ainakin 1 500 kilokaloria päivässä, useimmat meistä syövät niin paljon kaikenlaista, ettei kaikkea ehdi luetella. Siksi onkin paljastavaa, mitä päätämme kertoa, kun syöminen tulee puheeksi.

Kuka näistä ruokakertoilijoista sinä olet?

Vihanneksilla herkuttelija

Tyyppi, jolle pakastettu banaani on herkkujäätelöä ja kirsikkatomaatit karkkia. Ottaa leffaevääksi vihannestikkuja, koska ei omien sanojensa mukaan kaipaa sokeria, rasvaa tai suolaa enää ollenkaan.

Fleksaaja

Ihminen, jonka ruokavaliossa ei ole mitään kiinnostavaa, mutta joka silti haluaa antaa itsestään hienon vaikutelman. Virallisesti ottaen fleksaaja syö joskus kasvisruokaa, joskus ei. Kuulostaa, hmm, melkein kaikilta ihmisiltä. 

”Rento”

Tyyppi, joka kehuskelee vaatimattomilla syömingeillään suurina repsahduksina. ”Vedin eilen viisi palaa suklaata! Huh huh!” Haluaa osoittaa, ettei ole tiukkapipoinen terveysintoilija, mutta epäonnistuu. 

Terveysherkkumaakari

Tämä tyyppi on erikoistunut kehittelemään hyvistä ruuista ja leivonnaisista onnettomia kahden ainesosan terveysherkkuversioita, joita sitten levittää sosiaalisessa mediassa. Kuvittelee, että kaikki maailman ruokalajit voi toisintaa pelkällä avokadolla, raakasuklaalla ja pähkinöillä ilman, että maku muuttuu.

Huvigluteeniton

Ihminen, joka ei ole keliaakikko, mutta jonka vatsa ei kestä jatkuvaa valkoisen pastan ja leivän mättämistä. Sen sijaan, että vähentäisi leivän syöntiä, hän on ryhtynyt gluteenittomaksi. Kuulostaa arvokkaammalta, ja myös on sitä, koska gluteeniton leipä on kallista. 

Pieni suursyömäri

Naisihminen, joka haluaa tehdä siistin vaikutuksen ja kertoo siksi voivansa syödä 75 kanansiipeä kerralla. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tällainen tieto saisi miehen rakastumaan naiseen, mutta yrittänyttä ei laiteta. Pieni suursyömäri on olemukseltaan nimenomaan pieni, koska kulttuurissamme pienten ihmisten chicken wings -mässäily on coolia ja suurten ihmisten vastenmielistä. Reilua, eikö?

Lihaa syövä valkoinen heteromies

Henkilö, joka kuuluu massaan ja haluaa erikseen sitä korostaa. Pitää kasvissyöntiä ynnä muita hömpötyksiä itseensä kohdistuvana syrjintänä. Ottaa tilan takaisin itselleen piinaamalla kasvissyöjiä pihvijutuilla. 

Kehtausongelmainen

Henkilö, joka nauttii leivoskahvilassa pelkkää vissyvettä, mutta menee kotiin snägärin kautta. Joutuu kieltäytymään treffeistä, koska ei keksi, mitä ruokaa kehtaisi potentiaalisen kumppanin edessä syödä. Väittää, ettei tykkää hampurilaisista, tortilloista tai spagetti bolognesesta, mutta todellisuudessa pelkää sotkua. On mitä todennäköisimmin nainen, sillä tanskalaistutkimuksen mukaan miehet eivät muuta ruokailutottumuksiaan treffien takia – toisin kuin naiset. 

Kerran vuodessa -roskaruokailija

Tyyppi, joka ei fyysisesti pysty astumaan pikaruokaravintolan kynnyksen yli kehuskelematta sillä, miten pitkä aika viime visiitistä on. ”Eipä olekaan tullut käytyä Hesessä kahteen vuoteen! Nykyään blaa blaa blaa...”

Kotivegaani

Henkilö, joka syö kotona vegaanisesti ja muualla ei-vegaanisesti. Nauttii aamiaiseksi pelkkiä kuivia muroja ja syö kaikki muut päivän ateriat ulkona. 

Kehon kuuntelija

Ihminen, johon on sisäänrakennettu täydellinen itsekuri. Ei sorru mässäilyyn missään tilanteessa, koska saa keholtaan viestin, että nyt riittää. Hyvinvoiva ihminen, mutta erittäin huono valinta kaveriksi ruotsinlaivan buffetiin. Aiheuttaa muussa seurueessa huonoa omaatuntoa pelkällä olemassaolollaan.

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.