”Hmm, mitäs tästä sitten kirjoittaisikaan?” Kuva: Shutterstock
”Hmm, mitäs tästä sitten kirjoittaisikaan?” Kuva: Shutterstock

Onko potilaskertomuksesi saanut sinut joskus raapimaan päätä?

Lääkärin vastaanotolla käyminen voi olla monessa mielessä jännittävä kokemus. Vastaanotolla omasta terveydestä voi paljastua yllättäviä asioita – mutta voi sitä tulla ihan henkilökunnan käytöksenkin takia yllätetyksi. Viime aikoina on uutisoitu paljon esimerkiksi siitä, kuinka törkeitä kommentteja vastaanotolla voi saada lihavuuden takia.

Lue lisää: 5 epäreilua asiaa, joita ylipainoiset naiset joutuvat kohtaamaan – ”Lääkäri suosittelee flunssaa sairastavalle laihduttamista”

Käynnin jälkeenkin voi hämmästyä. Potilaskertomuksen sisältö on parhaimmillaan ihan informatiivinen, mutta joskus siihen päätyy käsittämättömiä lausahduksia.

Vauva-lehden keskustelupalstalla ihmiset ovat jakaneet erikoisimpia ammattilaisten kirjaamia kommentteja. Näitä lukiessa on pokassa pitelemistä!

Psst. Haluatko lukea omia lausuntojasi? Nykyään jokainen voi tarkistaa potilaskertomuksensa ja diagnoosinsa Omakanta-palvelusta.

Hyvältä näyttää! Ei kun...

1. ’Potilas hivelee hiuksiaan, muuten siisti.’

2. ’Pukeutuu korkeisiin korkoihin, vaikka on pitkä nainen muutenkin. Käyttää laadukkaita ja huomioita herättäviä vaatteita.’ Olin masennuksen takia käynyt psykiatrian poliklinikalla.”

3. ” ’Ei riisu talvitakkia’. No anteeksi.”

4. ”Papereissa luki ensimmäisenä: ’Paljon tatuointeja.’

5. ’Kovin laiha, syö karjalanpiirakoita.’ Menin selkäkivun takia päivystykseen. Olin laihtunut, koska adhd-lääke vei ruokahalut. Lääkärin kysyessä sen päivän syömisistä vastasin, että karjalanpiirakka ja kahvia.”

Kuka oletkaan?

6. ’Kurlaa alkoholipitoisella suuvedellä päivittäin kahdesti. Muuten ei käyttöä.’ Vähän yllättävää, koska alkoholin käytöstä tai kurlailuista emme puhuneet. Epäilen, että lääkäri oli sekoittanut potilaat kirjatessaan.”

7.’38-vuotias mies, joka saanut kohdunulkoisesta raskaudesta johtuen…’ Olin 28-vuotias enkä tietääkseni mies.”

8. ’Asiallinen nuori nainen.’ Olin paljon yli 50-vuotias. Opetin lääkäriä käyttämään printteriään.”

Kaikki kotona

9. ”Kertomuksessa luki, että puhun järkevän oloisesti ja vaikutan olevan tässä maailmassa. Kyseessä tutkimus laajentuneista imusolmukkeista.”

10. ’Muisti jonkin verran heikentynyt, joskaan löydös ei viittaa jälkeenjääneisyyteen.’ Nauran aina tälle ja sanon kavereille, että vaikka mitä typerää päästelen suustani, on ihan lääkärin todistus, etten ole vajaa.”

11. ’Päässä ei vikaa.’ Sai aikaan hervottoman naurunpyrskähdyksen. Olin käynyt päähän kohdistuneen iskun takia tarkistuksessa, joten liittyi kyllä tilanteeseen. Sanavalinta oli kuitenkin hulvaton.”

Tärkeitä huomioita

12.’Suuta kuivaa.’ Tämä huvitti. Oli lämmin kesäpäivä ja olin juuri pyöräillyt lääkäriin. Kyllä siinä tosiaan vettä tuli juotua omasta pullosta.”

13. ”Minulla luki kerran lausunnossa, että puhun huoliteltua yleiskieltä. Mitä ihmettä se mahtaa kertoa terveydentilastani? Ihmettelen kovasti.”

14. ’Puhuu lauseita.’ Olin vastaanotolla rajun allergisen reaktion takia. Kommentti ilmeisesti viittasi siihen, että kurkku ei ollut turpoamassa umpeen.”

15. ”Synnytyskertomuksessa luki: ’Ponnistaa upeasti.’ Siinä mielentilassa ilostutti.”

Rehellisyys maan perii

16. ’Kokee itsensä arvottomaksi. Paska äiti, puoliso ja työtoveri.’ Nauratti, mutta olipa ainakin reilusti kirjoitettu, mitä sanoin.”

17. ”Vähän sai hymyilyttämään kommentti ’hieman obeesi’, kun olin ylipainon puolella yli 30 kilon verran.”

Siis mitäh?

18. ’Tulee vastaanotolle kivuliaana sienen saattamana.’ Hetken mietin, että mitäs helkkaria. Olisi pitänyt lukea ’miehen saattamana’.”

19. 'Lähtenyt hyppelehtimään käytävälle' lukee synnytyskertomuksessa. Olin jonkin aikaa yksin synnytyssalissa, kätilöä ei näkynyt missään ja soittokello oli rikki. Oli pakko lähteä etsimään kätilöä. Tyttö syntyi 5 minuutin kuluttua niin sanotusta hyppelystä.”

20. ”Sain tällin päähän, mutta sain tilattua itselleni taksin. Pääsin päivystykseen vähän tokkuraisena. Tietoihin oli kirjattu: ’Ei muista kuinka maksanut taksin’. Monta kertaa luettuani aloin itsekin miettiä, maksoinko rahalla.”

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.