Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock
Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock

Listasimme yhdeksän ihmislajia, jotka ovat jokaiselle tuttuja Facebook-ryhmistä.

Puskaradiot, kirppisryhmät, sinkkuryhmät ja äitipalstat. Facebook on pullollaan erilaisia yhteisöjä, ja näissä ryhmissä eri tyyppejä on vähintään saman verran. Facebookin ryhmissä surffailee monenlaista porukkaa, ja samat raivostuttavat tai koomiset ihmistyypit toistuvat ryhmästä toiseen.

Oletko törmännyt näihin?

1. Elämäänsä kyllästynyt negistelijä

”Se tyyppi, joka vain valittaa tai onnistuu kääntämään joka ikisen aloituksen omasta elämästään valittamiseen. Esimerkiksi yhdessä hääryhmässä, jossa olin viime kesänä, oli tällainen ”Raivomorsian”. Jos joku postasi, että mies oli tehnyt ihanan yllätyksen, Raivomorsian kommentoi, että hänen miehensä käyttäytyy ihan paskasti ja kohta on ero tulossa. Jos joku kyseli, voiko jo kertaalleen naimisissa ollut laittaa hunnun, Raivomorsian kommentoi, että hänen ekat häänsä ainakin olivat ihan paskat ja nyt hän aikoo laittaa hunnun, ellei nyt siis ero tule ennen sitä.”

2. Julkiavautuja

”Se tyyppi, joka luulee, että tuhansien ihmisten ryhmä on yksityinen keskusteluareena, josta jutut eivät leviä, kun kerran säännöissä niin sanotaan. Jakaa kaikki henkilökohtaiset asiansa, levittelee alastonkuviaan, haukkuu tuttavansa ja kirjoittelee juttuja, jotka eivät missään nimessä saa levitä tietyn ihmisen korviin. Loukkaantuu sitten verisesti, kun se tietty tyyppi onkin saanut tietää asiasta, josta on julkisesti keskusteltu tuhansien ihmisten ryhmässä. Vaatii ylläpitoa poistamaan juoruilevat mätämunat ryhmästä.”

3. Se dramaattinen

”Pahimpia ovat ne, jotka laittaa päivityksen tyylillä ”on kyllä nyt ihan hirveä olo, en tajua miten ihmiset voi olla tällaisia”, ja kun joku kysyy mitä on tapahtunut, vastaus kuuluu ”sori, liian henkilökohtasta, en haluu puhua siitä.”

4. Raportteja tehtaileva himokyttääjä

”Kerran alueen Fb-ryhmässä ilmoitettiin, että alueella liikkuu 'ulkopuolisen näköinen' mies. Ja aikanaan myös siitä, että leikkipuiston lähellä käveli pitkätukkainen mies. Yleensä aina valitetaan jostain, koirista, kissoista tai pihoilla juoksevista lapsista, mikä on tympeää. Ymmärtäisin, jos alueella liikkuisi ihmisiä jahtaava karhu. Siitä pitäisikin infota kaikkia asukkaita. Mutta ei kaikille tarvitse kailottaa jokaisesta koirankakasta, joka tulee vastaan. Tai aina tehdä isoa numeroa siitä, että on itse siivonnut tai tehnyt jotain yleisten asioiden eteen. Jos kaupungissa asutaan, niin on ihan selvä, että on koiria, kissoja ja juoksevia lapsia.”

5. Kirppishullut

”Facebookin nettikirppareilla meno on kuin villissä lännessä. Ryhmissä myyminen on kirppispöydän vuokraamiseen nähden halvempaa – jos vaan jaksaa varautua kammottaviin ostajiin. Jokaisessa viestiketjussa on kaiken maailman hupivaraajia, jotka varaavat, mutta eivät sitten vastaa viesteihin tai tekevät oharit. Ihmisiä ei kiinnosta pitää kiinni sovituista aikatauluista, jolloin joudut odottelemaan parhaillaan koko päivän kotona ostajaa saapuvaksi. Tai kun olet aikatauluttanut päiväsi ostajien mukaan, niin ostohetkellä tulee viesti, että ”lapset on sairaana, ei pääse” tai jotain. Lisäksi muutaman euron koltusta pitää laittaa alustavalle varaajalle sata eri kuvaa ja mitat kaikkiin ilmansuuntiin.”

6. Rasisti

”Jokaiseen viestiketjuun eksyy aina se yksi tai useampi tyyppi, joka kääntää kaikki maailman ongelmat maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden syyksi. Aina. Facebookin ryhmissä ei ole mahdollista puhua mistään yhteiskunnallisesta asiasta ilman rasistien vouhkaamista ja vihapuhetta.”

7. Huomionkipeä spämmääjä

”Se tyyppi, joka tekee päivittäin isossa ryhmässä päivityksiään omasta elämästään. Oli kyseessä sitten lapset, oma naama, lemmikit tai koti, niin kaikesta on tehtävä aina turhanpäiväinen päivitys kuvalla varustettuna. Pahimmat pitävät ryhmissä turhia livelähetyksiä. Nämä tyypit ovat kipeitä kommenteille ja huomiolle, ja pitävät itseään keskeisenä henkilönä ryhmässä.”

8. Vainoavat ylläpitäjät

”Jotkut sekoavat vallantunteesta, kun he pääsevät Facebook-ryhmän adminiksi. He luovat mielipuolisen tiukat säännöt ja uhkailevat poispotkimisella, mikäli niistä hieman poikkeaa. Nämä ylläpitäjät päivystävät koneellaan tauotta, ja ovat aina valmiina pätemässä. Jokaisen viestin loppuun lisätään kunniallisesti ”–yp”. Eikö heillä ole oikeasti muuta elämää?”

9. ”Kiitos ryhmään pääsystä” -tyyppi

”Ei Marjatta, sinun ei tarvitse kiittää 10 000 hengen ryhmässä sisäänpääsystäsi.”

Hei sinä, joka olet aina ihan katki ja poikki! Tiedämme, miltä sinusta tuntuu, joten kokosimme tunteet sanoiksi ja kuviksi.

1. Ei voi vielä olla aamu! Ei varmana ole!

2. Onko muka pakko nousta?

Aivan hyvin voi torkuttaa 15 kertaa putkeen.

3. Tylsä palaveri? Nyt on pakko skarpata ihan tosissaan

4. Kahvia!

Mikään määrä ei ole sinulle aamuisin tarpeeksi.

5. Kun olet työpäivän jälkeen niin kuitti, että voisit mennä vain suoraan nukkumaan

6. Ei ole paikkaa tai asentoa, jossa et pysty nukkumaan

 

Yup, he's fast asleep in a gift bag #catsofinstagram #cat #catstagram #sleepycat #sleepingweird #graham

Henkilön Christine (@arcticfire87) jakama julkaisu

7. Se ilme, kun ihmiset kysyvät viikonloppusuunnitelmistasi

Aiot tietenkin vain ja ainoastaan nukkua.

8. Päiväunet = taivas

9. Kun näet sängyn, pystyt ajattelemaan vain yhtä asiaa

Joko saa heittäytyä pötkölleen?

10. Iltaisin lasket minuutteja siihen, kun on okei mennä nukkumaan

Olet vakaasti päättänyt sinnitellä ainakin yhdeksään, josta on tullut virallinen nukkumaanmenoaikasi.

11. Yleisin vastauksesi, kun joku kysyy mitä kuuluu

*haukotus*

 

Rp @dp4k.m: via @sgvegancommunity DON'T YAWN CHALLENGE Can you watch the entire video without yawning - challenge starts now (🎥: Best video you will ever seen FB) 😀 We are all so similar. On one hand, some animals are kept as pets. But on the other hand, if you go to - if you've been to the supermarket, you can see they're sold in parts as food products 😷 From the viewpoint of the animal, its the same animal, just that some get to be family and friends of humans, while some ended up as their food 😱 There's no difference at all. View all as one, and one as all. Humans and animals are all living being. Start today #Govegan 🙌 For those with Netflix, why not catch #Okja with your family and friends? Hope more view each and every life as equal 🙌 #SgVeganCommunity ❤ @sgvegancommunity 🌱 #Vegan #vegancommunity #sgvegan #veganSingapore #singaporevegan #Singapore #veganofig #compassion #素#纯素 #veganlifestyle #netflix #netflixflim #superpig #animalvideo #animallovers #animals #dogs #dogsofinstagram #yawn

Henkilön Preserve Wildlife🐯@blane930 (@preservewildlife) jakama julkaisu

12. Ahh, parisuhdetorkut

Pa-ras-ta.

13. Nälkäkiukku ei ole mitään verrattuna väsymyskiukkuun

14. Paras paikka maailmassa?

Oma sänky tietenkin. Se käy myös toimistosta ja ruokailutilasta.

 

Saturdays spent like this 🌧

Henkilön Alice Caitlyn (@alice.caitlyn) jakama julkaisu

Jokaisessa meissä asuu oman elämänsä supersankari.

Muistatko vielä Viikingin, Skorpionin ja Vääpelin? 1990-luvun hittisarja Gladiaattorit muistetaan Katariina Ebelingin tukasta, tiukoista trikooasuista – ja tietysti niistä gladiaattoreista.

Gladiaattorit olivat oman aikansa kansallissankareita, joiden väkivahvuutta päästiin ihailemaan aina keskiviikkoiltaisin. Heidän tehtävänään oli estää kilpailijoita pääsemästä maaliin lajeissa, jotka tunnettiin muun muassa nimillä Viidakon Valtias, Kaupunkisota ja Luotikuja.

Nyt Gladiaattorit palaa 23. syyskuuta televisioon uusin jaksoin yli kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. Gladiaattoreiden riveissä nähdään muun muassa Martina Aitolehti ja Cheekin veli Jere Tiihonen.

Gladiaattoritunnelmaan voi virittäytyä etsimällä omaa sisäistä supersankariaan. Alla olevasta Me Naisten testistä voit selvittää, mikä on oma gladiaattorinimesi.

 

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.