Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Mitä teet, kun tapaat uuden ihmisen? Kannattaa kiinnittää huomio ensimmäiseksi kehonkieleen, sillä se paljastaa enemmän kuin uskotkaan.

Muun muassa ryhti tai kättely kertoo paljon ihmisen luonteesta. Brittilehti Independent kokosi Quora-tiedonjakokeskustelun perusteella ajatuksia siitä, miten pienillä asioilla on suurikin merkitys, kun kaksi tuntematonta ihmistä arvioi toisiaan - oli kyseessä sitten työhaastattelu tai treffit. Entä tunnistatko sinä itsesi näistä väitteistä?

1. Kättely

”Vahva kädenpuristus, siinäpä itsevarma ja päättäväinen tyyppi!” usein ajatellaan. Tutkimusten mukaan jämerä kättelijä on yleensä ulospäinsuuntautunut ja mutkaton tunteiden ilmaisussa. Lue tästä, mitä kättelysi kertoo sinusta. 

2. Täsmällisyys

Kaikkihan sen tunteen tietää, kun saapuu myöhässä palaveriin ja kollegat tuijottavat tuomitsevasti. 

– Kun saapuu paikalle ajoissa, osoittaa olevansa motivoitunut, järjestelmällinen ja aikaa arvostava. Viivästelijä sen sijaan odottaa viimeiseen hetkeen ja juoksee sitten pää kolmantena jalkana paikasta toiseen, toteaa Quorassa kommentoiva Humaira Siddiqui.

Independentin mukaan krooniset myöhästelijät eivät välttämättä ole välinpitämättömiä, ainoastaan huolettomia iisisti-ottajia.

3. Miten kohtelet tarjoilijaa

Tarkkaile, miten deittisi kohtelee esimerkiksi tarjoilijaa, hotellin siivoojaa tai vartijaa. Yleinen näkemys on, että tarjoilijaa huonosti kohteleva ei kykene empatiaan ja näkee asemansa muita paljon ylempänä. Amerikkalaisen ruokaketjun Panera Breadin toimitusjohtaja Ron Shlaich kertoo, että kerran hän päätti olla antamatta työpaikkaa henkilölle, joka oli haastattelutilanteessa ystävällinen hänelle mutta töykeä ravintolan työntekijälle.

4. Kynsien pureskelu

Tutkimusten mukaan kynsienpureskelijat ovat perfektionisteja, joiden on vaikea rentoutua. Sama pätee myös hiusten hiplaukseen ja ihon nyppimiseen.

Kynsienpureskelijat ovat perfektionisteja.

5. Käsiala

– Ihmiset, jotka painavat kynää vahvasti paperille, ovat yleensä jääräpäisiä. Heillä on itseluottamusta, pohtii Ramesh Nagaraj Quora-keskustelussa.

Kirjainten koollakin on väliä. Grafologi Kathi McKnight uskoo, että suuret kirjaimet ovat merkki ulospäinsuuntautuneisuudesta, kun taas siro käsiala kielii introverttiudesta. Oikealle nojaavat kirjaimet ovat McKnightin mukaan peräisin ystävällisen ja tunteikkaan ihmisen kynästä, ja vasemmalle sojottavat kirjaimet kuuluvat itseään tutkiskelevalle. Ryhdikkäät harakanvarpaat puolestaan kertovat käytännönläheisyydestä.

6. Kännykän käyttö

Missä ja miksi kaivat kännykkäsi esiin? Kännykän käyttöä on tutkittu paljon. Erään tutkimuksen mukaan alituisesti Facebookin uutisvirtaa lataava ihminen saattaa kaivata piristystä, ja tämä voi olla merkki tasapainottomuudesta. Lue tästä lisää miten pääset eroon puhelinaddiktiosta.

7. Katsekontakti

Psykologi Adrian Furnham kirjoitti Psychology Today:ssä, että toistuva ja pitkä katsekontakti on selvä merkki ulospäinsuuntautuneisuudesta. Silmiinkatsoja on itsevarma ja hänen mukaansa toista osapuolta dominoivampi.

Silmiinkatsoja on itsevarma.

8. Musiikkimaku

Kuuntelemasi musiikki saattaa paljastaa luonteesi salat. Erään tutkimuksen mukaan mietteliäs ja monimutkainen musiikki kuuluu todennäköisesti avoimen ja poliittisesti liberaalin ihmisen jammailusessioon. Suositun ja menevän musiikin kuuntelijat ovat puolestaan yleensä sosiaalisia ja urheilullisia. Tästä voit lukea aiheesta lisää.

9. Lempiväri

Lempiväri saattaa kertoa luonteesta enemmän kuin päältäpäin uskoisikaan. Psykologi Bernardo Tiradon mukaan punaisen ystävät ovat itsepintaisia ja päättäväisiä, kun taas keltainen miellyttää ihmistä, joka oppii mielellään ja on onnellinen.

10. Koira- vai kissaihminen

On jopa ihmisiä, jotka väittävät, että lempieläimesi on määrittävä tekijä. Esimerkiksi Quoran käyttäjän Joe Waldronin mielestä ison koiran omistavia naisia pitää varoa, koska he eivät etsi pitkäaikaista parisuhdetta. Eräs tutkimus puolestaan osoitti, että koiraihmiset ovat pääosin energisempiä ja sosiaalisempia, ja kissaihmiset ovat sisäänpäin suuntautuneempia, mutta mahdollisesti älykkäämpiä.